Crna hronika

NIKŠIĆ: PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG SUMNJE ZA UTAJU POREZA

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi osnovana sumnja da su pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza dali lažne podatke.

Izvor: MONDO

Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću predao je optužnicu Osnovnom sudu u Nikšiću protiv pravnog lica “TG” d.o.o sa sjedištem u Nikšiću i odgovornog lica turskog državljanina O.A. zbog produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Predloženo je produženje pritvora O.A.

“Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi osnovana sumnja da su pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu, u više navrata tokom 2022. godine i 2023. godine, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza dali lažne podatke kao i da nijesu prijavili činjenice koje su od uticaja na utvrdjivanje poreske obaveze”, saopštili u iz ODT Nikšić.

Ranije su iz Uprave policije saopštili da je O.A, kao vlasnik, odgovorna osoba i izvršni direktor u tom preduzeću, tokom 2022. i prošle godine, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, prijavljujući rashode za koje u knjigovodstvu preduzeća ne postoji dokumentacija koja bi pravdala iste, piše CdM.

“Podižući novac u gotovini kod banke nalogom za podizanje gotovine, bez dokumentacije o korišćenju sredstava, neprijavljujući porez po odbitku na isplate izvršene po osnovu zajma – pozajmice, a i bez potpune dokumentacije po osnovu istog, koristeći ulazni PDV bez validne dokumentacije, na koji način je i prikrio podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, čime je nanesena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 61,25 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.