Crna hronika

POČETAK SUĐENJA JUGOSLAVU RAIČEVIĆU 18. JULA

Izvor Pobjeda

Raičević je uhapšen 11. jula prošle godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Početak suđenja suspendovanom policajcu Jugoslavu Raičeviću kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je preko Milana Vučinića odavao službene podatke klanu Pljevljaka Darka Šarića danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 18. jul na zahtjev odbrane.

Sudija Amir Đokaj je saopštio da je ročište odloženo na zahtjev jednog od branioca raičevića, advokata Miloša Vuksanovića kako bi izvršio uvid u spise predmeta I kopirao ih u cilju pripreme adekvatne odbrane njegovog klijenta.

Raičević je uhapšen 11. jula prošle godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, piše Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo terete Raičevića da je pored Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića, Uroša Radovanovića, Milana Vučinića, Arsa Šarića i Duška Šarića postao pripadnik kriminalne organizacije koju predvodi Darko Šarić a protiv kojih se pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak zbog više teških krivičnih djela.

Raičević, je sudeći prema izvještaju Europola, bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Milanom Vučinićem, visokokotiranim članom organizovane kriminalne grupe Šarića, a što se, potom, našlo i u optužnici SDT-a.

Sa druge strane, optuženi policajac je na ročištu za kontrolu optužnice kazao da ne razumije dokument SDT-a iz razloga što nikada nije bio član niti jedne kriminalne organizacije pa ni ove protiv koje se vodi postupak u Republici Srbiji.

- Dao bih sve što imam da niko iz te kriminalne organiazcije ne zna da ja postojim – kazao je tada Raičević.

On je sud podsjetio da 30 godina radi u policiji i da nikada nije radio protiv službe već samo za njene interese.

- U maju 2021. godine dobio sam pristup strogo tajnim podacima o štićenim ličnostima. Nikada nijesam iznio nijednu informaciju iz službe. Ni drugu – kazao je optuženi Raičević.

U prilog tvdnji da nije imao bilo kakvu vezu sa kriminalom, on je naveo da je to lako utvrditi provjerom njegove imovine koja bi bila znatno veća da je valorizovao službene podatke, piše Pobjeda.

Njegov branilac, advokat Miloš Vuksanović ukazao je da Specijalno tužilaštvo nije pružilo ni jedan dokaz da je optuženi Raičević ima veze sa kriminalnom organizacijom protiv koje je podignuta optužnica pred Tužilaštvom za organizovani kriminal 12. oktobra 2022. godine.

Tvrdi da ne postoje ni odnosi Raičevića sa članovima navodne kriminalne grupe.

- Nema njihovog uzajamnog uticaja. Štaviše, ukoliko bismo uzeli zdravo za gotovo i navodnu Skaj prepisku i ona bi sama govorila u prilog tvrdnji da ovaj čovjek nema nikakvu kopču sa navodnom kriminalnom organizacijom – ustvrdio je Vuksanović.

On je naveo da se Raičević ne može se automatski inkriminisati jer je navodno koristio kriptovani telefon.

Šest od osam poruka koje je navodno Raičević poslao a na koje se poziva Specijalno državno tužilaštvo, prema riječima advokata Vuksanovića su bile već javno dostupne, odnosno objavljene u medijima.