Crna hronika

BLOKIRANA TRGOVINA AKCIJAMA "VEKTRA BOKE"

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Trgovanje akcijama kompanije “Vektra Boka” na Montenegro berzi blokirano je do 30. juna ove godine na zahtjev Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Trgovanje akcijama kompanije “Vektra Boka” na Montenegro berzi blokirano je do 30. juna ove godine na zahtjev Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije, a u sklopu istrage koju vodi Specijalno državno tužilaštvo protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i Milića Popovića, saznaju “Vijesti”.

Na sajtu berze je objavljeno da im je ovaj ektor 27. maja zatražio da privremeno blokiraju trgovinu akcijama “Vektra Boka” na tri dana. Kako je blokada po tom zahtjevu isticala 30. maja, ovaj Sektor je 29. maja uputio Berzi novi zahtjev kojim je tražio obustavu trgovanja na 30 dana, što je Berza juče prihvatila i objavila odluku o privremenoj obustavi. Mogućnost blokiranja trgovine akcijama predviđena je Pravilima Montenegro berze.

Prema informacijama “Vijesti”, zabrana trgovine akcijama je zatražena i da bi se spriječile moguće malverzacije sa njihovom vrijednošću kao i da bi se zaštitila ta imovina koja u nastavku postupka može biti i oduzeta Brkovićima.

Dva dana prije prvog zahtjeva za blokadu trgovine, akcije “Vektra Boka” su u jednom danu imale rast od 50 odsto, sa deset na 15 centi po akciji, zahvaljujući trgovini od svega 25 akcija. Prije toga, 9. maja akcije ove kompanije imale su rast od 150 odsto, kada je njihove vrijednost povećana sa četiri na deset centi.

Takođe, početkom aprila ove godine hercegnovska firma “Ellena group” je 33 odsto akcija “Vektra Boke” (8,7 miliona akcija) kupila po cijene od četiri centa, odnosno za ukupan paket je platila 350 hiljada eura. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od Brkovićeve firme “Vektra Investments” zbog duga, a prodaja ne berzi je bila organizovana putem aukcije.

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, početkom januara ove godine predalo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave kompanije Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

“U postupku koji je prethodio podizanju optužnice, na nivou osnovane sumnje, je utvrđeno da su okrivljeni, u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine, prilikom izvršenja plana reorganizacije privrednog društva ‘Vektra Boka”, kao odgovorna lica u privrednom društvu, zloupotrijebili svoja ovlašćenja, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga pravna lica i da su sredstva kojim je društvo raspolagalo u visini od 5.075.346,19 eura koristili protivno njihovoj namjeni i tako grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, a da su okrivljeni D. B., B. B. i B. B. izvršili i pranje dijela novca koji je pribavljen kao protivpravna imovinska korist zloupotrebom ovlašćenja”, saopštio je tada portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Vlasnik “Vektre” Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor “Vektre Boka” Popović privedeni su u avgustu 2022. godine, po nalogu SDT-a. Sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša prošle godine je odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”.

Postupak po kontroli ove optužnice je krajem aprila odložen zbog zahtjeva Dragana Brkovića za izuzećem kompletnog vanraspravnog vijeća kojim predsjedava sudija Boris Savić.

Umjestio velikih planova, imovina rasprodavana i založena
HTP “Boku” u decembru 2007. godine je privatizovala kompanija “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića, koja je kao prvorangirani ponuđač dobila državni paket 59,4 odsto akcija za 22 miliona eura uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 miliona eura.

Brković je prije toga sa svojom drugom firmom “Vektra investments” od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto akcija, što mu je nakon kupovine i državnog paketa, ukupno vlasništvo od 92 odsto. Brković je ime kompanije promijenio u “Vektra Boka”.

On je tada najavljivao i gradnju 200 hiljada kvadrata novih hotelskih kapaciteta i investicije od 360 miliona.

Nakon toga uslijedile su godine velikih problema za kompaniju, veliki dio imovine je založen za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova. Veliki dio imovine “Boke” je u međuvremenu rasprodat ili zaplijenjen.

Od uvođenje reorganizacije pod mjerama Privrednog suda, česti su protesti radnika kompanije koji smatraju da se ne poštuje plan reorganizacije i da novac od prodaje imovine ne ide njima već da ga uzimaju vlasnici kompanije na sporne pozajmice, zbog čega su i podnosili više prijava tužilaštvu, pišu Vijesti.

Stečaj u kompaniju je prvi put uveden u junu 2015. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, ali je kasnije zamijenjen plan reorganizacije pod mjerama Privrednog suda. Sada je aktuelan novi zahtjev za uvođenje klasičnog stečaja.

HTP Boka je prije privatizacije imao četiri hotela, više restorana, poslovnih prostora i zemljišta na više lokacija u Herceg Novom. I dalje nije jasno šta je sve od toga prodato ili založeno.