Crna hronika

ŠĆEPANOVIĆU PRODUŽEN MANDAT

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Novo rješenje o određivanju Šćepanovića za vršioca dužnosti pomoćnika direktora UP na period od najduže šest mjeseci potpisao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Izvor: MUP Crne Gore

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije Lazaru Šćepanoviću produžen je novi polugodišnji mandat na čelu Sektora za borbu protiv kriminala, prenose Vijesti.

Novo rješenje o određivanju Šćepanovića za vršioca dužnosti pomoćnika direktora UP na period od najduže šest mjeseci potpisao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Više izvora “Vijesti” navelo je da je prije odluke o produženju v. d. mandata Šćepanoviću, aktuelni vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović imao je namjeru da ministru dostavi predlog sa novim imenima, koje je navodno planirao u novoj kadrovskoj postavci za sva četiri pomoćnika mjesta.

Navodno, Radović je planirao da predloži nove ljude za svoje pomoćnike kako u Sektoru koji pokriva Šćepanović tako i u Sektoru policije posebne namjere, Sektoru policije opšte nadležnosti i Sektoru granične policije kojima u v. d. statusu rukovode Miloš Rakonjac, Dragan Gorović i Milutin Vasiljević.

Taj plan nije prošao jer se sa tim nije saglasio ministar Šaranović, koji prema Zakonu o unutrašnjim poslovima postavlja pomoćnike direktora na predlog direktora UP, jer nije želio da Radović koji ima v. d. mandat na čelu policije u ovom trenutku mijenja najbliže saradnike, pišu Vijesti.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da se, nakon što ministar nije želio da se u v. d. mandatu mijenjaju pomoćnici policije, i Radović saglasio da Lazar Šćepanović nastavi da u v. d. statusu i dalje rukovodi najvažnijim sektorom u sistemu javne službe.

Šćepanović je prvi mandat na čelu Sektora za borbu protiv kriminala dobio 28. novembra 2023. na predlog ministra Šaranovića, gdje je zamijenio šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, koji je sa te pozicije punih osam mjeseci bio i koordinator Sektora za borbu protiv kriminala.

Pomoćnik direktora je za rad odgovoran direktoru UP.

Šćepanović trenutno rukovodi Sektorom u kojem rade 503 policijska službenika što je polovina od predviđenog broja, koliko bi po Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u UP, trebalo da ih bude.

I pored toga, Sektor za borbu protiv kriminala, kako je to ove sedmice saopštio Šćepanović na gostovanju u jednoj TV emisiji, “postigao je mjerljive rezultate” te da je pokazao adekvatan odgovor na bezbjednosne izazove...