Crna hronika

ADVOKAT KNEŽEVIĆA: NA SASLUŠANJU TRAŽILI OD NJEGA DA GOVORI O DRUGIM SLUČAJEVIMA

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Advokat predsjednika Atlas grupe, optuženog biznismena Duška Kneževića Tobi Kedman kazao je da je razočaran što Knežević nije pored njega.

Izvor: MEDIA BIRO

On je na konferenciji za medije istakao da vidi veliko interesovanje javnosti za ovaj slučaj, pogotovo od kad je Knežević u pritvoru.

Kedman je izrazio zabrinutost zbog načina kako se slučaj vodi, te da mu prošlog puta kad je bio u Crnoj Gori nije dozvoljeno da Kneževića posjeti u zatvoru, ali i da mu je traženo da zakaže privatnu posjetu.

"Prije nego je Knežević izručen rečeno mu je od strane Vlade i ministra pravde da ne smatraju da će on biti siguran u Crnoj Gori", rekao je Kedman i dodao da im je rečeno da je Knežević u pritvoru jer postoji mogučnost bekstva, iako je on u Velikoj Britaniji ispoštovao sve uslove koje su mu engleski sudovi postavljali.

Kneževićev advokat je ocijenio da se pritvor koristi kao način da se on natjera da pruži podršku državi u nekim drugim situacijama.

"Danas je održano saslušanje gdje se od njega tražilo da govori o drugim slučajevima", rekao je Kedman i podsjetio da je Knežević rekao da će sarađivati kad bude pušten, pišu Vijesti.

Kedman je istakao da je prije ekstradicije pokrenut postupak pred Međunarodnim sudom pravde.

On je kazao da su se obratili ambasadi Britanije da traže konzularnu podršku.

"Nastavićemo da tražimo da se britanskom građaninu dopusti konzularna pomoć, ali i da nezavisno tijelo provjeri da li je njegov pritvor po međunarodnim standardima", istakao je Kedman i objasnio da njih ne ispunjava "izolacija jer mu ne garantuju sigurnost".

On je kazao da su dva tužioca koja su pokrenula slučaj danas u zatvoru, te da to podriva integritet samog slučaja.

"Tražimo da Crna Gora i njene institucije prepoznaju o čemu se ovdje radi. Ovo je situacija koju gleda cio svijet. Nadamo se da će oni prepoznati šta su njihove obaveze i odbaciti svaki politički uticaj na ovaj postupak", rekao je Kedman, prenose Vijesti, i dodao da se nada da će, sljedeći put kad dođe, sjedjeti pored Kneževića.

Odgovarajući na pitanje novinara o opravdanosti zadržavanja Kneževića zbog mogućnosti bježanja, Kedman je rekao da bi, prema njegovom mišljenju "Knežević morao imati pravo na uslovni otpust".

"Mislim da je njegov tim dostavio dovoljno dokaza da on neće pobjeći. On želi da dokaže nevinost pred sudom, jer navodi protiv njega imaju negativne posljedice za njega i njegov biznis", rekao je Kedman.

Na pitanje novinara kakav je status arbitražnog postupka, kao i koja je logika sudskih organa kada bi taj postupak bio poništen, Kedman je rekao da je "taj postupak povjerljiv".

"Nadam se da Vlada Crne Gore ne pokušava da pritvorom Kneževića utiče na taj slučaj", ocijenio je on.

Kneževićev branilac je kazao da Vlada mora preuzeti sve korake da, kada Knežević bude na slobodi, on i njegoca porodica budu sigurni.

"U Britaniji je imao zaštitu 24 sata dnevno jer je procijenjeno da postoji prijetnja, ali engleskim sudovima nije palo na pamet da ga pritvore. Ako to mogu engleske institucije, mogu i crnogorske", rekao je Kedman, prenose Vijesti.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reakciju Velike Britanije, Kedman je rekao da su oni fokusirani na to da je on državljanin Britanije i CG.

"Šta se sad desi, imaće uticaja na svaki budući zahtjev CG prema Britaniji za ekstradiciju", ocijenio je on i dodao da je Vlada te države već niz godina "podržala razne inicijative Crne Gore u smislu pravosudne obuke sudija i tužilaca".

On je istakao da je ovaj slučaj od velikog značaja za Vladu Britanije.