Crna hronika

SDT KAO DOKAZ PREDLOŽIO 200 MEJLOVA I 900 PORUKA IZMEĐU VESNE MEDENICE I SESTRE MIOMIRA MUGOŠE

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Na prethodnom ročištu polovinom maja, SDT predložilo je da se dio sadržaja iz telefona Medenice uvrsti kao dokaz u postupak protiv Miomira Mugoše.

Izvor: Promo/PG info biro

Nako što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo Višem sudu u Podgorici dva CD-a na kojima se nalazi komunikacija između bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i sestre bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoša, danas je nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, u slučaju "Carine".

“Uvidom u navedene CD-ove, sud je utvrdio, a uz pomoć tehničke službe Sudskog savjeta, da se na istom nalazi preko 900 poruka na Viber-u između Vesne Medenice i Marine Mugoše i preko 200 imejlova. Imajući u vidu navedeno, sud nalaže SDT-u da iz navedenih poruka i mejlova dostavi samo izdvojene koje se odnose na ovaj postupak”, kazala je predsjednica specijalnog vijeća sudija Vesna Kovačević, prenose Vijesti.

Sudija je dodala da je ima mnogo privatnih poruka i da se mora poštovati pravo na privatnost.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić, kazao je sudu da će dostaviti izdvojen materijal i dodao da je SDT predalo obiman materijal jer se dešava u drugim postupcima da se stranke žale zašto nisu dobile sve a ne samo izdvojeno.

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu SDT i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe.

Presudom Višeg suda, Mugoša je oslobođen optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo.

Tom presudom bivši gradonačelnik oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Na ponovljenom suđenju Mugoša je kazao da se ne osjeća krivim i da nije kriv.

Optužnicom je predstavljeno da je “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu, prenose Vijesti.