Crna hronika

ZBOG NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA DVOJICA PODGORIČANA OSUĐENA NA PO GODINU DANA ZATVORA

Autor Balša Janković Izvor CdM

Prvostepena presuda Osnovnog suda u Podgorici za nasilničko ponašanje iz juna 2023. godine

Izvor: MONDO

Osnovni sud u Podgorici donio prvostepenu presudu protiv okrivljenih M.M. i V.M. kojom su oglašeni krivim zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje učinjeno na štetu maloljetnih lica I.R. i V.K. i osuđeni kaznom zatvora u trajanju od po 1 (jedne) godine.

“Okrivljenima M.M. i V.M. stavljeno je na teret krivično djelo nasilničko ponašanje, izvršeno dana 12.6.2023. godine na igralištu u blizini ugostiteljskog objekta “Gurman”, u grupi sa maloljetnim licima M.N. i P.E., na štetu maloljetnika S.M., I.R. i V.K. kada su im zadali udarce u predjelu glave i tijela, nakon čega je oštećeni mldb. V.K. gurnut od strane okrivljenog M.M., usljed čega je pao na beton, a ovaj okrivljeni ga je udario nogom u predjelu zgloba. Kada je mldb. V.K. ustao, prišao mu je okrivljeni V.M. i gurnuo ga, usljed čega je on ponovo pao na beton, a ovaj okrivljeni ga podigao, stavio na svoja ramena, i tako ga par minuta nosio po igralištu, a potom spustio. Nakon toga je mldb. V.K. prišao oštećenom mldb. S.M. kako bi ga odbranio od maloljetnica koje su ga udarale, pri čemu su okrivljeni odgurnuli oštećene, bacili ih na ogradu i više puta udarali nogama i pesnicama u predjelu glave i tijela, za koje vrijeme su maloljetnice prišle oštećenom mldb. I.R. pri čemu ga je jedna od njih udarila nogom u predjelu prepona, a druga rukom u predjelu glave. Oštećenom mldb. I.R. su prišli okrivljeni u trenutku kada se bježeći od njih popeo uz ogradu, pri čemu ga je jedan od njih uhvatio za nogu i bacio na beton, nakon čega su ga više puta udarali pesnicama po nogama. Kritičnom prilikom oštećeni su zadobili lake tjelesne povrede”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici, prenosi CdM.

U obrazloženju presude se navodi da cijeneći sve provedene dokaze tokom postupka prvostepeni sud je donio presudu i okrivljene osudio kaznom zatvora u trajanju od po jedne godine, pri čemu je shodno Zakonu i činjeničnom stanju cijenio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih.

“Tako je na strani olakšavajućih okolnosti cijenio činjenicu što se radi o mlađim punoljetnim licima, ranije neosuđivanim, dok je na strani otežavajućih cijenio okolnosti pod kojima je djelo izvršeno, to jeste na igralištu u odnosu na maloljetna lica – djecu, od kojih su značajno stariji, pri čemu su u očiglednoj fizičkoj nadmoći svjesno demonstrirali silu nad istima. Zbog navedenog sud je cijenio da će se kaznom zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine uticati na okrivljene da ubuduće ne vrše ovakva i slična krivična djela, a istovremeno će se izraziti i jasna društvena osuda za svaki vid nasilničkog ponašanja, pri čemu će se potencirati obaveza poštovanja Zakona i jačanje morala, a uticaće se i na razvijanje društvene odgovornosti, uz izražavanje nultog praga tolerancije za ovakva i slična ponašanja”, navode iz ovog suda.