Crna hronika

"GRAND KLAN" IZ ŠTEKA U NIKŠIĆU DISTRIBUIRAO CIGARETE VAN CRNE GORE ?

Autori TV Vijesti Marija Milošević

"Radoje, nemoj da bi šta gurao uz ovu robu od vašeg programa, jer će pasti ovih dana. Jesi čuo Radoje”, jedna je od telefonskih poruka koje je policajac Milenko Mića Rabrenović razmijenio sa svojim prezimenjakom, takođe osumnjičenim za šverc cigareta.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Navode to iz Specijalnog državnog tužilaštvga (SDT), u spisima protiv takozvanog Grand klana, na čijem je čelu, tvrde, Aleksandar Aco Mijajlović.

U dokumentima specijalnih tužilaca o uhapšenom policajcu Milenku Rabrenoviću navodi se da su članovi organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine - od 2019. do kraja 2021. godine

Ilegalne cigarete koje je Milenko Rabrenović prodavao i rasturao, čuvane su na tajnoj lokaciji u Nikšiću, odakle su, mimo zvaničnih graničnih prelaza, završavale na crnom tržištu i okolnih država.

Iz SDT-a objašnjavaju da se uhpašeni službenik Uprave policije tim poslom bavio tokom 2020. pa do marta 2021. godine, djelujući u okviru kriminalne organizacije koju je formirao Aleksandar Aco Mijajlović sa još jednom osobom.

Rabrenović je slobode lišen 20. februara 2024. godine, u akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

“U okviru kriminalne organizacije, shodno svojoj ulozi i zadacima, bavio se prodajom, rasturanjem i prikrivanjem neocarinjene robe - cigareta, na način što je od sada nepoznatih pripadnika kriminalne organizacije i od okrivljenog Goluba Vojinovića u više navrata u označenom periodu kupovao neocarinjene cigarete, koje je... u cilju realizacije kriminalnog plana njihovog daljeg prenošenja i prodaje preko carinske linije - uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora, kao ì radi dalje prodaje, rasturanja ili prikrivanja na teritoriji Crne Gore prodavao i rasturao drugim pripadnicima kriminalne organizacije, pa je tako pripadniku kriminalne organizacije okrivljenom Radoju Rabrenoviću, u više navrata prodao i direktno ili posredstvom drugih sada nepoznatih pripadnika kriminalne organizacije, radi dalje prodaje i rasturanja, predao veliku količinu neocarinjenih cigareta”, navodi se u dokumentima SDT-a protiv te navodne kriminalne organizacije.

Objašnjava se da, prema rezultatima izviđaja, postoji osnovana sumnja da su i Radoje Rabrenović i Mirko Mijušković, u istom periodu bavili švercom cigareta...

“Tako što su u više navrata rasturali i prikrivali cigarete i to tako što je osumnjičeni Mirko Mijušković preko okrivljenog Radoja Rabrenovića, naručivao kod okrivljenog Milenka Rabrenovića veliku količinu cigareta koje cigarete je prethodno nabavio okrivljeni Milenko Rabrenović, od koga ih je zatim, shodno prethodnom dogovoru kupovao i preuzimao okrivljeni Radoje Rabrenović, te ih je zajedno sa za sada nepoznatim licima prevozio do neutvrđene lokacije u Nikšiću, gdje su okrivjeni Radoje Rabrenović i Mirko Mijušković, zajedno sa drugim sada nepoznatim licima pripadnicima kriminalne organizacije, prikrivali cigarete tako što su ih skrivali u pomoćnom objektu na sada neutvrđenoj lokaciji, radi dalje prodaje i rasturanja”, dodaje se u spisima SDT-a, prenose Vijesti.

Specijalni tužioci još utvrđuju ko je uz Aleksandra Aca Mijajlovića, drugi šef kriminalne organizacije iz Granda.

U njihovim dokumentima navodi se da su članovi te organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine - od 2019. do kraja 2021. godine.

“Mijajlović i još jedna osoba tu organizaciju, prema dostupnim dokazima, stvorili su 2019. godine”, kazao je ranije sagovornik lista.

Pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, uhapšeni su Mijajlović, zatim policajci Milenko Mića Rabrenović, Zoran Žuti Đukanović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković, kao i Dejan Jokić i Golub Vojinović.

Uhapšeni su na saslušanju negirali krivicu.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić, saopštio je tada Vijestima da je akcija protiv te grupe sprovedena u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), koja već godinama ovdašnjim istražiteljima dostavlja materijal na osnovu kojeg je uhapšeno više desetina osoba navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

Takozvani Grand klan više funkcionera prethodne vlade označavalo je glavnim švercerima cigareta:

“Ovi ljudi na čelu su kriminalne piramide”, kazao je bivši premijer Dritan Abazović, nakon što su ga kompanija Bemax, njen vlasnik Ranko Ubović, Mijajlović i bivši bezbjednjak Zoran Lazović tužili za klevetu zato što ih je označio kriminalcima.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax. Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe zvanično Ubovićeva kompanija. Ovlašćeni je zastupnik i firme “S & I INVEST”, čiji je vlasnik takođe Bemax.

Zbog tekstova o cigaretama prijetili još 2011.
Protiv Milenka Rabrenovića vođen je sudski proces zbog optužbi da je uputio monstruozne prijetnje tadašnjoj novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici u februaru 2011. godine., kako pišu Vijesti. Rabrenović je u sudskom postupku oslobođen, odlukom sutkinje Osnovnog suda u Podgorici Larise Mijušković Stamatović, a presudu je zasnovala na mišljenju vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića.

Taj vještak je tokom postupka naprasno promijenio osnovni nalaz, gdje je prvo tvrdio da ista osoba u istom vremenskom intervalu koristila telefonske aparate i kartice, sa kojih su 9. i 10. februara 2011. godine upućeni prijeteći poziv i poruke.

Novinarki Lakić prijećeno je u vrijeme dok je objavljivala tekstove o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”, prema BiH, Kosovu, Srbiji i sumnji da su u taj posao uključeni visoki policijski i funkcioneri ANB-a...

Lakić je od prvog dana kada su počele prijetnje, tvrdila da stižu iz vrha policije jer joj je istog dana kada su joj upućene zastrašujuće poruke, Veselin Veljović poslao “kurira” da je “zamoli” da ne piše o fabrici.

Kada je to odbila, iste večeri joj je prijećeno napadom na dijete.

Bivši šef policije Veselin Veljović uhapšen je 24. jula prošle godine zbog sumnje da je bio dio kriminalne organizacije odbjeglog Aleksandra Mrkića, te da je odavao službene podatke članovima tog klana za koji se vjeruje da se bavio švercom cigareta, pišu Vijesti.