Crna hronika

UIKS: USLOVI U ZATVORU BOLJI NEGO ŠTO TVRDI KNEŽEVIĆ

Autor Marija Milošević Izvor CdM

"Imajući u vidu da službenici našeg zatvorskog sistema nijesu bili u zvaničnoj posjeti nekom od turskih zatvora to se ne mozemo izjašnjavati u odnosu na navode pritvorenog lica D.K. da su “uslovi u zatvoru u Spužu kao u turskim zatvorima”, navode iz UIKS-a.

Izvor: MONDO

Povodom izjava predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića datih medijima o uslovima u UIKS-u reagovali su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističući da je je ovaj pritvorenik smješten u jednokrevetnoj prostoriji u okviru koje se nalazi i sanitarni čvor, kako piše CdM.

“U više navrata pritvoreno lice D.K. se obraćao zahtjevima koji su se odnosili na premještaj u drugu prostoriju i odobravanje posjeta, a koji su vrlo pažijivo sagledani i na osnovu važećih propisa pozitivno riješeni. Kada je u pitanju higijena prostorija, svim pritvorenim licima, pa i pritvorenom licu D.K, redovno se obezbjeđuju sredstva za održavanje higijene prostorija u kojima borave. Činjenica da pritužbe koje se odnose na prisustvo pacova u prostorijama u kojima borave privorena lica iznosi jedino privoreno lice D.K. i to isključivo posredstvom medija, ukazuje da se radi o tendencioznim i paušalim ocjenama u odnosu na uslove u kojima borave pritvorena lica.

Međutim, svakako mogu istaći da su uslovi smještaja lica lišenih slobode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na mnogo većem nivou nego što to u svojim navodima predstavija pritvoreno lice D.K.

“Neprimjerenim ocjenjujemo navode pritvorenog lica D.K. u odnose na službenike Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji profesionalno, odgovorno i sa potrebnom dozom senzibiliteta obavljaju kompleksne radne zadatke u penalnom sistemu. Smatramo neophodnim još jednom istaći da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija posvećena obezjeđivanju svih propisanih uslova za smještaj i boravak lica lišenih slobode i kontinuiranom poboljšanju tih uslova. Takođe, maksimalni napori se ulažu u cilju poštovanja svih prava lica lišenih slobode i očuvanju njihovog integriteta i dostojanstva”, nvaode iz UIKS-a, kako prenosi CdM.

Na kraju ukazuju da je nesporno pravo svakog lica lišenog slobode da iznosi pritužbe ukoliko smatra da mu je neko pravo povrijeđeno, ugroženo ili ograničeno.

“Međutim, isto tako, Uprava za izvršenje krivčnih sankcija ima obavezu da se izjasni u odnosu na iznijete pritužbe i predstavi realno stanje stvari iznoseći relevantne podatke i činjenice”, piše u reagovanju UIKS-a.