Crna hronika

TUŽILAC NE VJERUJE DA JE MARKOVIĆ ZLOSTAVLJAN

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Obrazložili su da ne postoji osnovana sumnja da su učinili to ili bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Izvor: MINA

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je rješenje kojim je odbacilo krivičnu prijavu Stefana Markovića zbog krivičnog djela mučenja, podnijetu protiv devet službenika Uprave policije - Centra bezbjednosti Podgorica, pišu Vijesti.

Obrazložili su da ne postoji osnovana sumnja da su učinili to ili bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

“Nakon detaljne analize svih prikupljenih dokaza, nalazim da nema dokaza da su službenici Uprave policije CB Podgorica 15. marta 2020. godine, prilikom preduzimanja službenih radnji prema Stefanu Markoviću, bilo kojom radnjom ostvarili elemente bića krivičnog djela mučenja, a u cilju dobijanja priznanja... Provedenim dokazima u cjelosti su opovrgnuti navodi Stefana Markovića da je prema njemu primjenjivana sila”, piše u obrazloženju rješenja koji potpisuje državna tužiteljka Sanja Ražnatović.

Punomoćnik oštećenog Markovića, advokatica Sanja Bojanović na to rješenje uložila je pritužbu Višem državnom tužilaštvu.

Ona je ocijenila da je to rješenje nezakonito, da su zaključci proizvoljni, nelogični, neprovjereni, i nisu u skladu sa činjenicama i dokaznim predlozima koji su dostavljeni.

“...Nije ni pokušano da se utvrdi činjenično stanje, pa je bespredmetno i govoriti o pravilnom i potpunom utvrđenju činjenica relevantnih za utvrđivanje, da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljena lica izvršila prijavljeno krivično djelo kao ni djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, a sve zbog pogrešne primjene materijalnog prava. U obrazloženju osporenog rješenja, Osnovno državno tužilaštvo bavilo se isključivo navodima prijavljenih, te izvršilo uvid u Skaj aplikaciju u kojoj nije pronađeno ništa vezano za događaj koji opisuje Stefan Marković, te provelo druge materijalne dokaze, na osnovu kojih je u konačnom našlo da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili niti krivično djelo koje im se stavlja na teret, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, napisala je ona, prenose Vijesti.

Tvrdi i da je ODT potpuno pogrešno cijenilo navode iz krivične prijave, jer Marković nije podnio krivičnu prijavu, već je u odbrani, u postupku koji se vodio protiv njega opisao događaj i pojasnio je da je priznanje krivičnog djela koje mu se stavljalo na teret u istom postupku iznuđeno od strane policijskih službenika.

U tom postupku Marković je pravosnažno oslobođen optužbi: “Što je dodatno dokaz da je od strane policijskih službenika mučen kako bi se iznudilo priznanje krivičnog djela koje nije izvršio”.

“U konačnom, samo tužilaštvo je, nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude, po službenoj dužnosti formiralo predmet radi ispitivanja ovih navoda”.

U pritužbu je istakla da je i više nego dovoljno dokaza stajalo na strani oštećenog Markovića.

Marković je ranije pravosnažno oslobođen optužbi da je dio kriminalne grupe odgovorne za bombaški napad na kuću zatvorskog službenika Saše Burića, pišu Vijesti.