Crna hronika

ADVOKATSKA KOMORA: U BERANAMA NAPADNUT I TEŠKO POVRIJEĐEN ADVOKAT

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

"Nemili događaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga lica, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanijele mu teške tjelesne povrede", saopštio je predsjednik komore, advokat Danilo Mićović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Advokatska komora saopštila je da je danas, u prostorijama beranskog Osnovnog suda, oko 11 sati "brutalno fizički napadnut" advokat Aleksandar Simonović iz Berana, koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, prenose Vijesti.

"Nemili događaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga lica, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanijele mu teške tjelesne povrede", saopštio je predsjednik komore, advokat Danilo Mićović.

"Ovim putem najoštrije osuđujemo postupanje pomenutih lica. Cijenimo da je takvo ponašanje, u svakom slučaju, prema advokatu, koji pruža pravnu pomoć jednoj od strana u postupku, pri tom postupajući isključivo profesionalno, u cilju zaštite interesa svoga klijenta, a bilo to prihvatljivo suprotnoj strani ili ne, naročito kod činjenice da u procesnom smislu Sud vodi računa o procesnoj disciplini stranaka, te da bi eventualno neprimjereno postupanje bilo koga od učesnika u postupku bilo sankcionisano od strane Suda, pa je sudnica jedino mjesto za primjerenu reakciju procesne prirode", dodaje Mićović.

Stoga je, kaže, napad na Simonovića - napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost.

"Pa kod prednjeg, a cijeneći činjenicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krivično djelo, posebno teško, uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što jee učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao dielatnost kojom se bavi", rekao je predsjednik Advokatske komore, pišu Vijesti.

Apelovao je da nadležni državni organi preduzmu sve mjere i radnje, radi privođenja pravdi aktera napada na advokata Simonovića, čirne bi se "apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije, kao i smisao generalne prevencije", kako ubuduće u konkretnom slučaju i u svim drugim slučajevima ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja, "ovo posebno na činjenicu da se ovakvi događaji ponavljaju, a što je sve još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od strane nasilnih pojedinaca."

"Crnogorski advokati cijene da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzrnu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano rnogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući nadin. Svakako, Advokatska komora će preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa našeg kolege advoksta Aleksandra Simonovića i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, koja evidenfno uzima maha, a što je neophodno u cilju zaštite lične bezbjednosti i temeljnih principa advokatske profesije", zaključuje Mićović.