Crna hronika

"RUSI SPREMILI 55 MILIONA EURA DA KUPE BANKU, ČEKAM PROVIZIJU" Zvicer i Milović dogovarali kako da operu pare

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Policajac Ljubo Milović i šef kavačkog klana Radoje Zvicer pričali su svojevremeno kako da operu novac od krijumčarenja kokaina, pominjali milionske iznose i načine kako da ih uvrste u legalne tokove.

Izvor: Profimedia/AFP/Savo Prelević, Privatna Arhiva, Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Početkom januara 2020. godine, sada odbjegli policajac u tom kontekstu obavještava Zvicera da je u Njemačkoj leglo 55 miliona eura koje su izvjesni Rusi spremili za kupovinu jedne komercijalne banke u Crnoj Gori.

“Da vidim Rusi oće kupit’ banku, legle su pare u Njemačku, 55 miliona. Treba da legnu kad prođu provjere na račun u CG. Ako to bude završeno, onda imamo pravu priču”, navodi Milović u jednoj od poruka sa kriptovane Skaj aplikacije.

“Da pare operemo prvo?”, pita ga Zvicer.

Milović mu odgovara da je bitno da se posao realizuje, a da će onda moći sve...

“Evo su svi tu. Kažu ne idu dok se posao ne završi”, dodaje tadašnji službenik Uprave policije.

Šef kavačkog klana potom ga pita koju banku kupuju, a ovaj mu saopštava ime banke koja posluje u Crnoj Gori.

“Imam ja jakog čovjeka da gradi, ali je bolje to što ti imaš, da bar ti opereš pare... Da ne peremo Paju”, kaže Zvicer.

Milović ga potom obavještava da njemu taj posao već dobro ide preko firme za prodaju šećera.

“Imam ja preko firme za šećer evo pet god, sad sam restoran preko nje čisto kupio, bucam sad pazare, pa ću dić’ kredit, nema zime... A ako Rusi ulete, onda ću im tražit’ proviziju preko računa da mi uplate. Zapravo ovaj ..... će preko računa. A ja ću Paja i Boba kešom isplatit’”, objašnjava Milović.

U optužnici protiv više bivših policajaca, na kojoj je i gradonačelnik Budve Milo Božović, pominje se Milovićevo ime i njegov posao sa šećerom.

Milović se, tim tužilačkim aktom, između ostalog tereti da je angažovao dvije osobe da postave eksploziv ispred lokala “Štrudla”, nakon što mu je odbijena ponuda da u tom ugostiteljskom objekstu koriste njegova pakovanja šećera.

Jedan od vlasnika lokala S.R., svjedočio je u Specijalnom državnom tužilaštvu da ga je pozvao Milović, a kasnije i njegova sestra - direktorica firme koja se bavi proizvodnjom šećera za ugostiteljske objekte i sitnih potrošnih repromaterijala.

Piše da su mu ponudili da njih angažuje za potrebe njegovih ugostiteljskih objekata i da su u vezi sa tim razgovarali 5-6 puta: “I da u komunikacijama nije bilo spornih riječi, možda malo poslovnog pritiskanja, ali u granicama kulturnog”.

Navodi se da im je vlasnik lokala potom saopštio da ima ljude sa kojima sarađuje u pogledu nabavki te vrste i da ne mijenja saradnike dok su prema njemu korektni...

“Zatim su, dana 27.01.2020 godine, u Podgorici, oko 04.20 časa Ulici bokeškoj, broj 16, okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković i lice po imenu Mladen i nadimku ‘Mađo’... eksplozijom ispred ugostiteljskog objekta ‘Štrudla’ izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i za imovinu čija vrijednost prelazi 20.000,00 eura, na način što je okrivljeni Ljubo Milović izradio eksplozivno oružje, odnosno eksplozivnu napravu koja se sastojala od 500 grama trinitrotouena, detonatorske kapisle sporogorećeg štapina, a zatim dao nalog okrivljenom Milošu Mišuroviću da angažuje lica koja će za novčani iznos aktivirati eksplozivnu napravu u ugostiteljskom objektu ‘Štrudla’, te potom okrivljenom Milošu Mišuroviću predao navedeno eksplozivno oružje, pa je okrivljeni Miloš Mišurović za izvršenje zadatog naloga angažovao okrivljenog Aleksandra Kekovića i lice po imenu Mladen, koji su prihvatili da aktiviraju eksplozivnu napravu u navedenom ugosliteljskom objektu, kojom prilikom im je predao eksplozivno oružje dobijeno od okrivljenog Ljuba Milovića, pa je dana 27.01.2020. godine, oko 04.20 časova, jedan od njih dvojice postavio navedenu eksplozivnu napravu ispred ugostiteljskog objekta ‘Štrudla... koju je prethodno aktivirao paljenjem sporogorećeg fitija, nakon čega je došlo do eksplozije usljed čega je na tom mjestu izazvana konkretna opasnost za život oštećenih...”, navodi se u optužnici SDT-a.

Zbog šverca oko 4,3 tone kokaina, pranja oko sedam miliona eura, nezakonitog uticaja na političku i izvršnu vlast, rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i primjenjivanja nasilja i zastrašivanja, optužena je 21 osoba.

Među njima je 12 policajaca, nekadašnjih i onih koji su u momentu hapšenja bili aktivni u službi i jedan predsjednik Opštine.

Organizatorima te kriminalne ekipe koja je radila za kavački klan, Specijalno državno tužilaštvo označilo je bivšeg policajca Miletu Ojdanića (51) i odbjeglog inspektora za suzbijanje krijumčarenja droga Ljuba Milovića (40).

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ojdanića, Milovića, Mišurovića, Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44) da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem (46), šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom (41) i Božidarom Jabučaninom (46), Aleksandrom Kekovićem (31), Draženom Milovićem (36), Filipom Zindovićem (34) koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem (37), Tihomirom Adžićem (38), Ivanom Mijatovićem (38) i više NN lica.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete se da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primjenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija... uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka, ali i da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo...

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović nedavno je kazao je da bi odbjegli policajac Ljubo Milović mogao da opravda 48 miliona eura koje ima na računu da je bio policajac 5.000 godina.

Šaranović je to rekao u Skupštini, odgovarajući na poslaničko pitanje šefa kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića - da li je Odjeljenje za antikorupciju čiji sastav je zatekao u MUP-u provjeravalo imovinu i životni stil policijskih funkcionera i ako jeste šta je konkretno predmet tih provjera, odgovorio da su napravili Pravilnik o provjeri o kontroli životnog stila i imovine policijskih službenika.

“Ostalo je još samo da dobijemo mišljenje AZLP. Taj pravilnik stvara normativni okvir za punu funkcionalnost odjeljenja za antikorupciju, i bolji je od Zakona za sprečavanje korupcije, jer daje snažnije mehanizme, rekao je Šaranović u Skupštini.

Šaranović je kazao da je Milović radio za platu od 800 eura, a da se u međuvremenu utvrdilo da je samo na jednom računu imao na raspolaganju 48 miliona eura.

Bogdanović je govoreći o životnom stilu Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, “koji je sa 19 godina našao Aladinovu lampu, pa je kupio automobil koji vrijedi 40.000 eura, a sa 23 godine automobil koji vrijedi 35.000 eura, a njegov rođeni brat sa 23 godine nekretninu koja vrijedi preko 100.000 eura”.