Crna hronika

NAKON SASLUŠANJA ČETIRI POLICAJCA NA SLOBODI

Autor Anđela Vukčević Izvor Dan

Policajci na graničnom prelaazu Božaj su juče saslušani pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici nakon čega je svima određeno zadržavanje do 72 sata.

Izvor: Kurir/PETER JORDAN / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj su po sumjama uzimali od 5 do 20 eura kako bi digli rampu na granici.

Policajci su juče saslušani pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici nakon čega je svima određeno zadržavanje do 72 sata. U akciji su uhapšeni Nikola Janičić, Zoran Radonjić, Igor Živković, Enver Drešaj, Momo Popivoda, Ivan Boljević, Vaso Radunović i Dragoman Milošević. Nakon toga, sinoć su dvojica saslušana kod sudije za istragu, nakon čega su pušteni na slobodu. Takođe, sudija za istragu jutros je saslušao još dvojicu osumnjičenih, i oni su nakon saslušanja pušteni da se u nastavku postupka brane sa slobode.

Kako "Dan" saznaje od sagovornika iz istrage, policija je dobila informacije da policajci na granici uzimaju mito pa su postavljene i dodatne kamere kako bi se ti navodi utvrdili. Snimci s tih kamera glavni su dokazi u ovom slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović prekjuče se obratio medijima tvrdeći da je akcija hapšenja pripadnika granične policije rezultat mjera protiv kriminala i korupcije.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopšteno je da su izdali nalog da se uhapse osmorica policajaca.

U predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela primanje mita, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da se liši slobode osam policijskih službenika Sektora granične policije (J.N., R.Z., Ž.I., E.D., P.M., B.I., R.V. i M.D.) – saopštili su iz ODT-a u Podgorici, prenosi Dan.

Šaranović je saopštio da je jednom od uhapšenih pozlilo nakon što su kolege krenule da mu stave lisice na ruke. Taj policajac je transportovan u Klinički centar Crne Gore. Sedmorica policajaca uhapšeni su na radnom mjestu, a osmom su lisice na ruke stavljene u Danilovgradu.

Jutros je realizovana višemjesečna akcija i utvrđene činjenice su ukazale na nezakonito postupanje osam policijskih službenika – kazao je Šaranović, navodeći da su više puta isticali da su fokusirani na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su zbog toga pokrenuli čitav set kontrolnih mehanizama.

U istoj akciji Odjeljenje za unutrašnju kontrolu podnijelo je krivične prijave i protiv 27 državljana Albanije, Kosova i Turske koji se sumnjiče za davanje mita.

Akcija u kojoj su uhapšeni granični policajci trajala je pet mjeseci.