Crna hronika

EVO ZA ŠTA SE TERETI JELENA PEROVIĆ

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) ušli su juče ujutro oko devet sati u prostorije ASK-a, kada su i započeli pretres.

Izvor: X/Agencija za sprječavanje korupcije

Nekontrolisana potrošnja goriva o trošku građana Crne Gore bez zakonskog utemeljenja, ali i neovlašćeno potpisivanje zarada, naknada i prekovremenih sati, navodno su razlozi zbog kojih je juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović, prenose Vijesti.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) ušli su juče ujutro oko devet sati u prostorije ASK-a, kada su i započeli pretres.

Par sati kasnije - oko 13.30 časova, Perović je u pratnji policije i svog pravnog zastupnika, advokata Nikole Martinovića izvedena iz sjedišta ASK-a, nakon čega je pretresen i njen privatni stan. Nešto poslije 15 časova sprovedena je u SPO...

Prema saznanjima “Vijesti”, iz Agencije je izuzeta dokumentacija koja se, pored ostalog, odnosi i na putne naloge, ali i na odluke kojima je sebi potpisivala nagrade na platu, prekovremeni rad, zapisnici sa sjednica Savjeta ASK…

“Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J. P., direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je tokom prošle i do aprila ove godine učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku. Policija vrši pretresanje i njenog stana i drugih prostorija radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela”, saopštio je juče portparol Specijalnog državnog tužilaštva, specijalni tužilac Vukas Radonjić, pišu Vijesti.

Specijalno državno tužilaštvo nadležno je za krivična djela visoke korupcije, među kojima je i zloupotreba službenog položaja, ako je izvršilac javni funkcioner, bez obzira na iznos stečene materijalne ili druge koristi.

Martinović juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”. Za RTCG je kazao da su službenici SPO saopštili da vrše pretres “zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

“Međutim, oni nijednom riječju ili dokumentom nijesu saopštili šta to konkretno znači”, istakao je Martinović, dodajući da istražitelji “nijesu našli ništa kompromitujuće”.

“Očigledno da neki žele smanjenjem troškova i budžeta Agencije za sprečavanje korupcije da spriječe borbu protiv korupcije u Crnoj Gori. Iz tog razloga kažem da se ovdje radi o borbi protiv agencije a ne o sprečavanju nekog krivičnog djela”, kazao je.

Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog vozila protiv Perović podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u februaru prošle godine. “Vijesti” nemaju informaciju da li je jučerašnja akcija povezana sa tim, prenose Vijesti.

SDT od prošle godine, po toj prijavi, istražuje i da li je direktorka ASK-a zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

Istraživački centar MANS-a lani je otkrio da je direktorica ASK donijela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i pomoćnici Nini Paović dodijelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Iz MANS-a su tada naglasili da je sporna odluka donijeta suprotno “vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu”.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda, pišu Vijesti.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Prema prošlogodišnjem istraživanju “Vijesti”, Perović i Paović samo za jedan mjesec, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara. Na osnovu tada, na sajtu ASK dostupnih putnih naloga, vidi se da je Perović u septembru 2022. prešla preko 4.200, a Paović preko 2.600 kilometara.

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu 2022. do 2.200 kilometara u decembru iste godine za direktoricu, prenose Vijesti.

Direktorica ASK je službenim vozilom 30. decembra 2022. otputovala za Ljubljanu, odakle se, preko Beograda, vratila za Podgoricu 6. januara 2023.