Crna hronika

U ZATVORU ZA KRATKE KAZNE OBAVLJEN JE OPŠTI PRETRES I PRONAĐENA SU NEDOZVOLJENA SREDSTVA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

“Dana 05.03.2024. godine u organizacionoj jedinici UIKS-a - Zatvor za kratke kazne, izvršen je opšti pretres zatvorenika i pritvorenika, njihovih stvari i prostorija u kojima su smješteni"

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U Zatvoru za kratke kazne juče je obavljen opšti pretres zatvorenika i pritvorenika, prilikom čega je pronađena i oduzeta određena količina nedozvoljenih tableta, ali i improvizovano oružje, pišu Vijesti.

To su “Vijestima” juče saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), odgovarajući na pitanja o stanju bezbjednosti u toj instituciji.

“Dana 05.03.2024. godine u organizacionoj jedinici UIKS-a - Zatvor za kratke kazne, izvršen je opšti pretres zatvorenika i pritvorenika, njihovih stvari i prostorija u kojima su smješteni, prilikom čega je pronađena i oduzeta određena količina nedozvoljenih materija - tableta, te određeni broj predmeta koji su podobni za napad, odosno nanošenje povreda drugom licu”, naveli su iz UIKS-a, prenose Vijesti.

Naveli su da će zbog toga nadležni u toj instituciji na osnovu daljih radnji pristupiti pokretanju određenih daljih postupaka:

“Odnosno o navedenom biće obaviješteno i Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, a radi pokretanja eventualno daljih postupaka iz nadležnosti ovog državnog organa”.

Saopštili su da imajući u vidu strukturu osoba uhapšenih, te aktivnosti predstavljaju sastavni dio planiranih redovnih i vanrednih kontrola lica lišenih slobode:

“Koje su preduzimane u prethodom a planirane su i u narednam periodu, a sve kako bi se stanje bezbjednosti održavalo stabilnim i kako bi se prevenirale negative bezbjednosne pojave unutar i van zatvora”, pišu Vijesti.

Sa druge strane, apostrofirali su da menadžmet Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, uz održavanje stanja bezbjednosti stabilnim, poseban akcent stavlja na unapređenje materijalnih uslova u kojima su smještena lica lišena slobode, ali i na unapređenje ostalih prava lica lišenih slobode, sa aspekta onog što su standardi u toj oblasti.

“Svijest o standardima i poštovanju ljudskin prava lica lišenih slobode jeste polazišna osnova u radu sa licima lišenim slobode, ali nedostatnost u dijelu materijalnih uslova i smještajnih kapaciteta, neće i ne može biti osnov za bilo koji vid ‘trgovine’ sa licima lišenim slobode, kada su u pitanju aktivnosti na onemogućavanju posjedovanja nedozvoljenih stvari, predmeta i materija ili dovođenja pojedinaca ili grupe u privilegovan položaj”, odgovorili su “Vijestima” iz UIKS-a.

Naglasili su da zbog toga menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija neće podleći bilo kakvim pritiscima i da su odlučni da u sljedećem periodu preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, i u najvećoj mjeri spriječe i onemoguće bilo kakve nedozvoljene radnje i aktivnosti osoba lišenih slobode.

“Usljed ovih aktivnosti, shodno određenim podacima, moguće je da će određena lica pokušavati da putem javnog mjenja, akcentovanjem stanja u dijelu smještajnih kapaciteta, te zaštite ostalih prava lica lišenih slobode, skrene pažnju nadležnih sa aktivnosti koje se odnose na onemogućavanje nedozvoljenih aktivnosti. S tim u vezi, nadležni u UIKS-u ističu da resorno ministarstvo pruža punu podršku aktivnostima UIKS-a i insistira na neselektivnosti i jednakom postupanju prema svim licima lišenim slobode. Sa druge strane, resorno ministarstvo paralelno jednaku važnost i pažnju u saradnji sa menadžmetom UIKS-a posvećuje i pitanjima koja se tiču unapređenja smještajnih kapaciteta ove institucije, materijalnih uslova, te svih ostalih prava, kako lica lišenih slobode, tako i zaposlenih u našoj instituciji”, navodi se u odgovorima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, prenose Vijesti.