Crna hronika

ODLOŽENO SUĐENJE U PREDMETU "FLORIDA"

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Razlog odlaganja ročišta glavnog pretresa je što je prije dva dana uhapšen okrivljeni Aleksandar Dimitrijević, koji je iz Italije deportovan u Crnu Goru.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević danas je u Višem sudu u Podgorici za 11. april, odložila početak suđenja okrivljenima za šverc kokaina, u javnosti akcija poznata kao "Florida", pišu Vijesti.

Razlog odlaganja ročišta glavnog pretresa je što je prije dva dana uhapšen okrivljeni Aleksandar Dimitrijević, koji je iz Italije deportovan u Crnu Goru.

Sud treba sada da mu uruči optužnicu i da bi se upoznao sa spisima predmeta.

Okrivljeni Dimitrijević se ranije zvao Saša Jeremić.

Advokatica Sanja Bojanović i advokat Miloš Vuksanović predložili su sudskom vijeću da se razdvoji postupak u odnosu na okrivljene Nikolu Martinovića i Jovana Ercegovića, koji se nalazi u pritvor.

Advokatica Bojanović je istakla da je okrivljeni Martinović porodičan čovjek, izdržava porodicu radeći kao pomorac , te da ima interes da se sudski proces što prije okonča, prenose Vijesti.

Sudija je rekla da će naknadno odlučiti o predlozima odbrane. Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27-člane kriminalne organizacije koju je formirao državljanin Italije Lućijano Kamporezi, zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Za članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji okrivljeni su Podgoričani Filip Radulović, Slavko Milić, Marija Radulović, Kotorani Dejan Golubović, Nebojša Pejović, Boško Vujović, Jovan Ercegović, Danilovgrađanin Nikola Grgurović i Radislav Vojičić.

Optuženi su i okrivljeni Italijan Stefan Angoti, Damjan Vukašinović, srpski državljani Stefan Martinović, Aleksandar Dimitrijević čije je prethodno ime Saša Jeremić, Ilija Andrić iz Herceg Novog, Podgoričanin Jovan Vlahović i Baranin Muzafer Lukač. Osim njih na optužnici su i Željko Dragišić, Andrija Mugoša, Dragoljub Živković, Mihailo Đorđević, Vasko Radonjić, Tripo Biskupović, Nikola Markić, Vidoje Latković, Nikola Martinović, Zoran Gojković i Dragan Mašanović,koji se nalaze na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu ,,Aressa“ kojim su pokušali da prokrijučare 5,1 tonu kokaina u Evropu, pišu Vijesti.

Okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije sa jasno određenim ulogama i zadacima, učestvovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

“Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, naveli su ranije iz specijalnog tužilaštva.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporezi, djelovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji (Balearskih ostrva – Ibica i Palma de Majorka, Zelenortskih ostrva Cabo Verde Sao Vicente, Kanarska ostrva, Tenerife), te na teritoriji Karipskih ostrva (Aruba, Sab, Antigve i Barbude, Sv. Eustahije Sv. Martina), Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače.