Crna hronika

SDT FORMIRAO KRIVIČNI PREDMET! ZAŠTO NA UNIFORMAMA VATROGASACA NIJE BILO MJESTA ZA DRŽAVNI GRB?

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

“Na isporučenoj uniformi nema štampe i vezova koje je predviđao tender, pa je na taj način isporučena uniforma u vrijednosti od oko 50.000 eura, isporučena suprotno uslovima koje je predviđao tender”, piše u prijavi u koju je CdM imao uvid.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet povodom prijave koja je prošle sedmice podnijeta protiv više osoba zbog sumnje na stvaranje kriminalne grupe za sticanje protivpravne imovinske koristi, kao i zloupotrebu službenog položaja u slučaju nabavke opreme za Službu zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Podsjećamo, pripadnicima Službe zaštite i spašavanja prije nekoliko dana je podijeljena nova radna odjeća i obuća, odnosno oprema koja je bila predmet tendera vrijednog oko 41.300 eura, koji je Glavni grad raspisao 31. jula prošle godine. Tender za nabavku uniformi dobila je privatna firma DOO Centroslavija sa sjedištem u Podgorici.

Iako je tenderom bilo određeno da Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada dobije nove uniforme na kojima treba da bude ušiven i crnogorski grb, to se nije desilo, te je njima isporučena uniforma bez državnog grba, zbog čega podnosilac prijave ukazuje da postoji osnov sumnje da je prilikom realizacije pomenute nabavke došlo do kršenja procedure predviđene zakonom.

“Na isporučenoj uniformi nema štampe i vezova koje je predviđao tender, pa je na taj način isporučena uniforma u vrijednosti od oko 50.000 eura, isporučena suprotno uslovima koje je predviđao tender”, piše u prijavi u koju je CdM imao uvid.

Podnosilac prijave traži da se utvrdi da li je na opisan način stvoren uslov za zloupotrebu postupka i da li je neko na taj način protivpravno pribavio ili ima namjeru da protivpravno pribavi imovinsku korist na štetu budžeta Glavnog grada.

Direktor Centroslavije Vlajko Tomašević kazao je CdM-u da je tender bio za vrijeme smijenjenog komandira službe Gorana Jankovića, te da amblem državne zastave nije isporučen jer ga nije bilo u narudžbini. Kategorički tvrdi da nije tačno da na uniformi nema štampe.

“Sve uniforme su urađene sa štampom kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, a pod vezovima nije jasno iz teksta na šta se tačno misli jer nema nikakvih vezova. Ako se misli na vezene oznake to je djelimično tačno jer prilikom isporuke bilo je da se isporuče vezeni amblemi grb službe, grb glavnog grada i državna zastava. Prilikom isporuke nije jedino isporučena amblem državne zastave, o čemu nas je obavijestila Služba zaštite i spašavanja u roku i zvanično tražila da reagujemo povodom te reklamacije. Mi smo odmah kontaktirali dobavljača opreme i dobili informaciju da je napravljen predvid prilikom narudžbe amblema jer nije u nalogu za narudžbu stavljen taj amblem. Dobavljač je odmah reagovao i obavijestio nas je da će nedostajući amblemi biti isporučeni u roku od 10 do 15 dana, a mi Službu zaštite, i amblemi se mogu naknadno ušiti na uniformama”, objašnjava Tomašević, kako javlja CdM.

Smijenjeni komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Goran Janković pak tvrdi da su netačni navodi firme Centroslavija da je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donešena u vrijeme dok je on rukovodio službom.

“I to dana 8.11.2023. godine jer sam Rješenjem o razrješenju Gradonačelnice Olivere Injac razriješen dužnosti 12.10.2023. godine (skoro mjesec dana prije donošenja Odluke) usljed čega nisam mogao biti dio tima koji je donosio Odluku. Takođe do momenta mog razrješenja nisam bio u posjedu informacije niti sam zvanično obaviješten od strane nadležne Službe za javne nabavke u kojoj fazi je predmetni postupak. Sve Ugovore i obligacione odnose oko postupka javnih nabavki rješava Služba za javne nabavke kao služba koja vodi postupak i Gradonačelnica kao naručilac usluge”, ističe Janković ranije za CdM.