Crna hronika

KOMPANIJA DO KVONA PODNIJELA ZAHTJEV ZA ZAŠTITU OD BANKROTA

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

Crypto firm Terraform Labs files for Chapter 11 bankruptcy protection

Izvor: Unsplash

Kompanija Teraform Labs - čiji je suosnivač južnokorejski državljanin Do Kvon, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori - podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, manje od dvije godine nakon kolapsa kriptovaluta kompanije koji je nanio štetu investitorima širom svijeta, pišu Vijesti.

Singapurska kripto firma je u nedjelju podnijela zahtjev za zaštitu na američkom sudu za stečaj u Delaveru, prema sudskim dokumentima, kako prenosi Asošiejted pres.

Teraform je naveo i svoju procijenjenu imovinu i obaveze u rasponu od 100 do 500 miliona dolara.

Kompanija je rekla da će zahtjev omogućiti kompaniji da „izvrši svoj poslovni plan dok se bavi tekućim pravnim postupcima“, što uključuje parnice u Singapuru, kao i u SAD.

Teraform je dodao da namjerava ispuniti sve finansijske obaveze prema zaposlenima i prodavcima tokom ovog stečajnog slučaja i da ne zahtijeva dodatno finansiranje. Kompanija takođe planira da nastavi sa širenjem svoje Web3 ponude, prenosi portal Vijesti.

„Prevazilazili smo značajne izazove ranije i, uprkos prognozama, ekosistem je preživio, pa čak i porastao na nove načine nakon depega; radujemo se uspješnom rješavanju neriješenog pravnog postupka“, rekao je Kris Amani, izvršni direktor Teraform Labsa u izjavi.

Pravne nevolje Terrforma su nastale nakon implozije digitalnih valuta TerraUSD i Luna u maju 2022.

Osnivač Teraform Labsa Do Kvon uhapšen je u Crnoj Gori prošle godine i osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog korišćenja falsifikovanih dokumenata dok je pokušao da odleti u Dubai koristeći lažne pasoše Kostarike, pišu Vijesti.

Južna Koreja i Sjedinjene Države zatražile su njegovo izručenje od Crne Gore.

TerraUSD je dizajniran kao „stablecoin“, valuta koja je vezana za stabilnu imovinu poput američkog dolara kako bi se spriječile drastične fluktuacije cijena. Međutim, procijenjena tržišna vrijednost od 40 milijardi dolara izbrisana je za vlasnike TerraUSD-a i njene sestrinske valute, Lune, nakon što je ona pala daleko ispod svoje fiksacije od jednog dolara.

Tagovi