Crna hronika

BOŽOVIĆEV BRANILAC PREDAO DETALJNU DOKUMENTACIJU O PROPUSTIMA TUŽIOCA, TUŽILAŠTVO NIJE POVJEROVALO

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Branilac uhapšenog predsjednik Opštine Budva Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović, saopštio je da je sudskom vijeću danas predao obimnu dokumentaciju, koja se odnosi na propuste u istrazi koje je počinio specijalni državni tužilac.

Advokat Miroje Jovanović
Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Jovanović tvrdi da tužilaštvo uopšte nije provjeravalo navode odbrane, a takođe su odbili da pribave transkripte sa nejavne sjednice Odbora za odbranu i bezbjednost Crne Gore, iako je odbrana to tražila još u aprilu prošle godine, piše RTCG.

"Ne smijemo zaboraviti da je specijalno državno tužilaštvo imalo određene razloge za takvo ponašanje. Danas su, između ostale dokumentacije, sudu predočena vještačenja i dokumenta koja se tiče činjenice da je Predrag Šuković tada, 2021. godine, u periodu koji je obuhvaćen optužnicom, bio neformalni savjetnik odnosno pripremao u stručnom smislu gospodina Božovića za sjednice odbora. Tužilaštvo tvrdi da je gospodin Božović u tom odboru, i iz tog odbora, na određeni način pomagao grupi lica sa kojima je optužen", rekao je advokat.

Posljedice tih propusta u istrazi su, ocjenjuje Jovanović, teške za Božovića, prije svega zbog pritvora u kojem se nalazi.

"Pored svega toga, ukazali smo sudu da takozvani sky materijali, na koje se tužilac pozvao i koje je pokušao da predoči kao dokaze, su kontradiktorni. Pa se tako iz tih materijala čita ono što tvrdimo od samog početka, a to je da su odnosi gospodina Božovića i gotovo svih lica, sa kojima je suoptužen, zaista neprijateljski. Pa se postavlja pitanje zašto te stvari nije tužilaštvo apostrofiralo pitanjem optuženja pa ostavilo sudu na ocjenu šta i kako da odluči", ističe Jovanović.

Dodao je da materijale dobijene iz tzv. Sky aplikacije ne smatraju dokazima nego materijalima, piše portal RTCG.

"Takođe, da stvar bude absurdnija, u optužnici se spominju neke nedozvoljene aktivnosti u Lisabonu, međutim i ta komunikacija, navodna komunikacija iz Sky materijala, predstavlja komunikaciju jedne osobe sa samom sobom. Pritom se uopšte iz materijala ne može na bilo koji način zaključiti da se radi uopšte o gospodinu Božoviću, već o nekoj osobi koja se tada nalazi negdje, navodno negdje u inostranstvu itd. To su sve stvari, materijali koji se odnose na gospodina Božovića na koje se pozivaju u životu su kontradiktorni i idu u većem dijelu u prilog tvrdnjama koje smo mi da i bez tih materijala imali i znali, a to je da gospodin Božović sa tim licima nije u nikakvoj grupi i nije činio bilo kakve aktivnosti", rekao je advokat.

Očekuje i to je, kako je rekao, traženo je od suda, da se ova optužnica ne može potvrditi, te da sud donese odluku kojom će zapravo odlučiti da nema mjesta optužbi, i da se krivični postupak protiv Božovića obustavlja.

"Sada sve izlazi na vidjelo, i potpuno je jasno da je gospodin Božović iz čistog političkog razloga, na osnovu materijala koji su konfuzni i kontradiktorni i ne predstavljaju dokaze, stavljen u zatvor, umjesto da je ova farsa završena. Ali, tužilaštvo odlučilo da materijale sakrije od odbrane, i kad smo ih dobili od suda, prije nekih deset dana analizirali smo ih, i svoje zaključke pretočili u jedan detaljan podnesak sa više od 20 priloženih dokumenata", zaključuju Jovanović.

Božović je uhapšen u prilu prošle godine zbog optužbi za kriminalno udruživanje i krijumčarenje, piše RTCG.