Crna hronika

VUJAČIĆU, OSUMNJIČENOM ZA UBISTVO KALEZIĆA I ILIĆA, ODLOŽENO SUĐENJE!

Autor Ivona Ulićević Izvor Vijesti

Ponovljeno suđenje Marjanu Vujačiću, optuženom za ubistva Mila Ilića i Veselina Kalezića, stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici, pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Amir Đokaj.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Damir Lekić dostavio je sudu podnesak sa zahtjevom da se ročište odloži jer je juče primio poziv za suđenje, a po zakonu potrebno je da protekne osam dana.

Sud je glavni pretres odložio za 26. januar, potvrdila je punomoćnik oštećene porodice Ilić, advokatica Sanja Bojanović.

Ponovljeno suđenje počelo je u novembru prošle godine.

Sudija Đokaj je kazao na tom glavnom pretresu da se okrivljenom Vujačiću sudi u odsustvu, po rješenju suda od 26. januara 2021. Okrivljeni se nalazi u zatvoru u Vranju na izdržavanju kazne zatvora od 14 godina za ubistvo Jugoslava Cvetanovića.

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu Vujačiću, koji je u Višem sudu u Podgorici, bio osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od 20 godina za sva krivična djela, prenose Vijesti.

Prihvatajući žalbe branioca, po službnoj dužnosti i žalbu specijalnog državnog tužioca, Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Marjan Vujačić osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od 20 godina za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića, te stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja.

Sud je okrivljenog Vujačića osudio na 10 godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije, dok ga je za ubistva Kalezića i Ilića osudio na po 15 godina zatvora i po godinu zatvora za dva krivična djela nedozvoljenog držanja oružja.

"Osnovano se žalbom branioca po službenoj dužnosti optuženog Vujačića, ukazuje da je u prvostepenom postupku, došlo do bitne povrede krivičnog postupka, koje se ogledaju u tome da je u izreci iste predstavljeno da je optuženi Vujačić organizovao kriminalnu organizaciju, u čiji sastav je uključeno još najmanje tri lica, koji su trebali da obezbjeđuju novac i druga materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, te da postupaju po njegovim nalozima, pri čemu prvostepeni sud zaključuje da je oganizator vrbovao druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, bez poziva i dokaza na temelju kojih je to utvrđeno, i davanja odgovarajućeg obrazloženja u vezi sa tim", piše u Rješenju Apelacionog suda, pišu Vijesti.

Milo Ilić je ubijen 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, koja je ispalila 13 hitaca.

Veselin Kalezić je ubijen 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića "Level". U njega je ispaljeno 10 hitaca, a kamere su snimile likvidaciju.

Možda ce vas zanimati