Crna hronika

RUŠENJE LAMELE C ZA SADA JE OBUSTAVLJENO

Autor Đina Radulović Izvor CdM

Jutros je po nalogu nadležne inspekcije započeto rušenje Lamele C, stambene zgrade u naselju Zabjelo u Podgorici.

Izvor: MONDO/Đina Radulović

Ekipe državnog preduzeća Zaštita prostora Crne Gore, po nalogu nadležne inspekcije, počele su jutros rušenje Lamele C, stambene zgrade u naselju Zabjelo u Podgorici. Rješenjem građevinske inspekcije ne ruši se cijela zgrada nego dva bespravno izgrađena sprata na njoj, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Rano jutros veliki broj policijskih sluzbenika rano jutros blokirao je sve prilaze zgradi. U pitanju je jedna od tri zgrade u naselju Zabjelo, koje je gradila firma PS Gradnja. U zgradi je bilo 15-ak stanara od kojih je nekima ukazana ljekarska pomoć. Oko 13.30 časova rješenje je za sada zaustavljeno, javljaju iz CdM-a.

Ispred zgrade su oko pet sati stigla i dva kamiona dok se policijski sluzbenici mogu vidjeti i na samom ulazu u zgradu. Oko 5.30 časova iz preventivnih razloga, stiglo je i jedno vozilo hitne pomoći.

U zgradi se nalazi i jedan broj vlasnika stanova sa svojim advokatom i, kako su kazali, ne žele da napuste zgradu.

Izvor: MONDO/Đina Radulović

 “Ovo je bahatost, sramno. Ovo nije samo protiv nas, oni ovako državu ruše. Ruše gornje spratove. Mi nismo dobro. Smrzosmo se. U zgradu smo do daljeg. Ombudsman je tu. Policija nas je legitimisala. Da znaju ko je tu, tako nam je rečeno”, kazala je jedna od stanarki koja je unutra.

“Policija ne dozvoljava da se stanarima koji su unutra dostavi hrana”, tvrdi jedan od stanara.

Advokatica stanara Sanja Radulović je rekla da ne postoji pravni osnov da se zgrada ruši i da im nije uručen nikakav nalog. Najavila je krivičnu prijavu za resorno ministarstvo, u ime stanara.

Izvor: MONDO/Đina Radulović

“Sljedeći korak je krivična prijava protiv lica koja su nezakonito ušla u privatnu svojinu trećih lica, odnosno vlasnika stanova jer se mora utvrditi odgovornost. Tužba protiv države je neminovna”, istakla je ona.

Radulović je apelovala na Vladu da nađe rješenje kroz dijalog.

Ističe i da ministar Janko Odović nema sluha za problem stanara i da je prekršen, tvrdi ona, ogroman broj zakona.

“Lica su ušla na privatni posjed bez dozvole i naloga. To se odrazilo i na druge stambene zgrade u blizini. Nemaju struju i vodu. Ovo se ruši bez pravnog osnova. Stanari će do daljnjeg ostati u stanu”, navodi Radulović.

Kako javlja novinar CdM-a, policija obezbjeđuje cijeli kvart, policijaci su raspoređeni na svim pristupnim saobraćajnicama.