Crna hronika

KAVČANI I POJEDINI POLICAJCI SE DOGOVARALI DA PODIGNU TENZIJE I ZAVADE GRAĐANE

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Po završetku izbora 2020. godine, policajac Petar Lazović organizovao je da se Pljevlja iscrtaju krstom sa četiri ocila

Izvor: printscreen/facebook/SamirKadribasic

Po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao je da se Pljevlja iscrtaju srpskim simbolima, kako bi, proizilazi iz komunikacije, izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu na sjeveru države, pišu Vijesti.

Nakon što su “crtači” grafita uhapšeni, tražio je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da prema njima blago postupa, na što je ovaj i pristao, proizilazi iz transkripata njihove komunikacije...

Sada uhapšeni tajni agent od Darka Šarića je tražio da njegova ekipa iscrta Pljevlja krstom sa četiri ocila.

To je zahtijevao nakon što su prebrojani glasovi na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je Demokratska partija socijalista nakon tri decenije izgubila vlast.

Iz komunikacije koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona proizilazi da je Lazović brinuo da njegove kolege ne pritiskaju puno uhapšene zbog ispisivanja grafita u Pljevljima.

“Nemoj ove stiskat za sprejeve i grafite u PV. To zanemari ako možeš. Iz PV što su dovedeni, par njih ima za grafite itd...ako možeš pomozi”, piše Lazović, prenose Vijesti.

Radonjić mu odgovara - “OK”...

Prepisku sa Radonjićem odmah šalje šefu organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoju Zviceru, čiji vojnik Igor Terzić je i sumnjičen za izazivanje frke u Pljevljima.

Osim Pljevljaka Terzića, Specijalno državno tužilaštvo tada je podnijelo krivičnu prijavu protiv još dvojice njegovih sugrađana - Nemanje Novakovića (33) i Daneta Vraneša (26).

Teretili su ih da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

Naredne godine Vraneš i Novaković u bjelopoljskom Višem sudu oslobođeni su optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Takva presuda donijeta je zbog nedostatka dokaza, obrazložio je nakon izricanja presude sudija Dragan Mrdak.

Terzić, međutim, odgovara za mnogo teže krivično djelo - po tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva dio je mafijaške organizacije Radoja Zvicera, koja je planirala likvidacije dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Pored Zvicera i Terzića, članovima te kriminalne organizacije SDT označava Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog službenika Vladana Lučića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Tokom proslave izborne pobjede policija je zabilježila napade na svoje kolege, uvrede na nacionalnoj osnovi, fizičke napade, upade u ugostiteljske objekte, masovne tuče, ali i da je u Pljevljima napadnuta jedna osoba bošnjačke nacionalnosti, prenose Vijesti.

Već 1. septembra reagovala je i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koja je pozvala da se smirenost izbornog dana sačuva, a sve strane mirno angažuju i izbjegnu nasilje.

“Dijalog i zaštita manjina su ključne za demokratiju”, napisala je ambasadorka Rajnke na Tviteru (sada X).

U prvim postizbornim danima u dijelu javnosti Pljevlja su pokušana da se predstave kao bure baruta, a u taj grad na sjeveru Crne Gore sjatile su se brojne političke partije, delegacija tadašnje izvršne vlasti i novinarske ekipe. 

Dotadašnja opozicija prstom je upirala u tajnu policiju i “odlazeći režim” da u Pljevljima pokušavaju da izazovu vjersku i nacionalnu netrpeljivost i da, kao i mnogo godina do sada, napravi razdor među komšijama i prijateljima.

Istog dana kada Lazović traži da se ispišu grafiti u Pljevljima, izbornim rezultatom se preko zaštićene aplikacije bavi i odbjegli policajac Ljubo Milović, koji razgovara sa jednim pripadnikom kavačkog klana.

Izvor: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, printscreen beraneonline.me, Privatna Arhiva

“Što se dolje dešava? Da neće ovaj Abazović napraviti koaliciju sa DPS? Treba krenuti u kontra proteste odmah. Svaki dan treba praviti skupove”, piše taj kavčanin Miloviću, prenose Vijesti.

“Imam dolje par i od vojnika iz zatvora ima par momaka, isto ležali pa izašli, sposobni baš. Slao sam ih u Pljevlja da biju neke što su išli na litije. Svi su za CG koji su sa mnom, ne mogu birat zna se na koju smo stranu. Ako nisu, neka idu sa Kanom onda da slave u Budvu pobjedu”, poručuje taj kavčanin i dodaje da mu Milović javi gdje da dođu momci na protest:

“Biće možda i 50 momaka. Neke iz Bara, neke iz NK, PG”...