Crna hronika

PREDMETE SA CETINJA RADILI ZAKONITO

Autor Milica Nikčević Izvor Vijesti

Zbog cetinjske drame 4. i 5. septembra 2021 godine tokom koje je došlo i do sukoba policije i građana, koji su se protivili ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, formiran je veći broj predmeta, ali ni u jednom još nema pravosnažne presude.

Izvor: MINA

Tužilački savjet zaključio je da je većina predmeta formiranih nakon dešavanja 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju okončana, ali da se u nekima još preduzimaju radnje u zakonskim okvirima, pišu Vijesti.

Članovi TS su izvještaje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Specijalnog državnog tužilaštva i ODT-a na Cetinju razmatrali iza zatvorenih vrata, jer su u dijelu predmeta, zbog dramatičnih dešavanja uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, korišćene mjere tajnog nadzora. 

U nekim predmetima, koji su krivično-pravno složeni, tužilaštvo još postupa i protiv službenika Uprave policije zbog prekoračenja ovčlašćenja, ali i protiv demonstranata koji su na neprimjeren način napadali na policiju kako bi spriječili ceremoniju ustoličenja.

Uprkos velikim incidentima, sukobima policije i protivnika vjerske ceremonije, ustoličenje je, ipak, održano, a mitropolit Joanikije i srpski patrijarh Porfirije su 5. septembra do prijestonice dovezeni helikopterom i pod pancir-ćebetom.

Zbog tajnosti podataka javnost je bila isključena i tokom razmatranja izvještaja Višeg državnog tužilaštva u Podgorici oko predmeta maloljetnog L. H. koji je osuđen zbog ubistva starice na Koniku u junu ove godine, a zajednička ocjena članova tog tijela je da je u tom slučaju “tužilaštvo postupalo u zakonskim okvirima”.

Rukovodilac podgoričkog tužilaštva Duško Milanović, u neposrednom razgovoru upoznao je članove TS da trenutno imaju svega 12 tužilaca, a da devetoro dežura.

“To je veliki izazov, ali funkcionišemo na zavidnom nivou”, kazao je Milanović.

Prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, u ODT-u Podgorica trebalo bi da ima 25 tužilaca što će reći da je sada popunjenost ispod 50 odsto.

Osim sa brojem tužilaca, ODT Podgorica koje pokriva glavni grad, Danilovgrad, Zetu i Tuzi, kuburi i sa savjetnicima, koji se kratko zadržavaju u tužilaštvima

Milanović je u devetomjesečnom izvještaju naveo da je u radu ODT-a Podgorica imalo 4.712 predmeta, odnosno da svaki tužilac otprilike dnevno ima po dva suđenja, prenose Vijesti. 

Predstavnik Ministarstva pravde Aleksandar Bakrač zamjerio je zbog načina kako je izvještaj predstavljen, tvrdeći da vidi jasno podatke o sporazumima o priznanju krivice, finansijskim istragama...

“Ne mogu ništa da vidim. Nema ni koliko je bilo naredbi za sprovođenje istrage, nemam uporednu analizu krivičnih djela. Na osnovu ovih vaših rezultata u izvještaju, koje ja vidim - ne vidim zašto bi se povećavao broj tužilaca”, kazao je Bakrač, prenose Vijesti.

Na tu njegovu konstataciju odgovorio je šef ODT-a Podgorica:

“Mislim da niste u pravu”.

Na pitanje člana Filipa Jovovića je li bilo izazova u radu, Milanović je kazao da jeste u toku postupka ocjenjivanja.

“Jedan tužilac je ocijenjen ocjenom - dobar, iako sam ga ja ocijenio ocjenom - odličan”, naveo je Milanović.