Crna hronika

RAKONJAC TVRDI DA RAONIĆ VEĆ 27 MJESECI NEZAKONITO OBAVLJA SVOJU FUNKCIJU, NAJAVILA TUŽBU

Autor Anja Rašović Izvor CdM

Bivša urednica Programskog arhiva Javnog servisa RTCG Snežana Rakonjac najavila je da će podnijeti tužbu protiv generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića

Izvor: facebook/boris raonić

Najavila je tužbu zbog, kako tvrdi, povrede profesionalnog ugleda i negiranja evidentnih rezultata postignutih u spašavanju ugrožene arhivske baštine Televizije Crne Gore, piše CdM.

“Boris Raonić, koji već 27 mjeseci nezakonito obavlja funkciju generalnog direktora RTCG i nepoštovanjem pravosnažne presude Višeg suda urušava povjerenje građana u pravosudni sistem, iznio je u svojim objavama niz grubih optužbi i neistina o (ne)radu prethodnog uredništva Programskog arhiva. Zato ću kao inicijator i osnivač te organizacione jedinice, dio bivšeg uredničkog tima i dvije godine rukovodilac tog sektora podnijeti tužbu protiv Borisa Raonića zbog povrede profesionalnog ugleda i negiranja evidentnih rezultata postignutih u spašavanju ugrožene arhivske baštine Televizije Crne Gore”, naglasila je Rakonjac.

Prema njenim riječima samo neinformisani i zlonamjerni pojedinac može pokušati da ospori doprinos malobrojnog tima koji je pokrenuo decenijama zapostavljanu misiju očuvanja, zaštite i afirmacije programskog nasljeđa, obezbijedio sredstva i završio digitalizaciju oko 1400 naslova iz najstarijih programskih zbirki i započeo transfer novije produkcije na savremene nosače.

“To će uostalom potvrditi više stotina svjedoka iz Televizije Crne Gore, Crnogorske kinoteke, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, regionalni i međunarodni eksperti koji se bave zaštitom audio-vizuelnog nasljeđa. O našem učinku svjedoče i hiljade sati emitovanog arhivskog programa, brojni pisani dokumenti, apeli, izvještaji, planovi, okrugli stolovi o zaštiti arhiva, brojne televizijske emisije u kojima smo govorili o opustošenom fondu iz ratnih 90-ih, simpozijumi, stručni radovi objavljivani u časopisima. Boris Raonić ima moć, trenutnu i nelegalnu, da posredstvom Javnog servisa i zloupotrebom funkcije generalnog direktora smjenjuje nepoželjne i obmanjuje javnost, ali nema pravo da vrijeđa profesionalno dostojanstvo zaposlenih, otima tuđe zasluge i prlja časne radne biografije televizijskih poslenika koji to ničim nijesu zaslužili. Zato se uzdamo u sud kao posljednju liniju odbrane od progona koji Raonić kontinuirano sprovodi od od dolaska na čelo javnog servisa u avgustu 2021. godine”, zaključila je Rakonjac, prenosi portal CdM.