Crna hronika

VELJOVIĆ VEĆ ČETIRI MJESECA U ZATVORU, ISTO KOLIKO TRAJE I POTJERNICA ZA MRKIĆEM

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Bivši direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović u zatvoru je četiri mjeseca

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Isto toliko prošlo je od raspisivanja potjernice za Aleksandrom Mrkićem, osumnjičenim šefom kriminalne grupe odgovorne za međunarodni šverc cigareta. Veljović je uhapšen 24. jula zbog sumnje da je pomagao Mrkiću, piše RTCG.

Osim Mrkića, crnogorska policija u drugim predmetima već odavno traga za još nekoliko osoba okrivljenih za ozbiljan organizovani kriminal, u prvom redu tu su navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i policijski službenik Ljubo Milović.

Mrkić je osumnjičen da je organizator šverca cigareta i da predvodi kriminalnu grupu. Još nije poznato gdje se nalazi.

Bivši premijer Dritan Abazović kazao je u avgustu da se traga za Mrkićem, te da Crna Gora nije sigurna kuća za kriminalce.

Mrkić je, po podacima koje je ranije dobio Portal RTCG, često boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali dosad nije poznato da li je tamo i sada i je li sa tom državom bilo komunikacije o eventualnom izručenju, prenosi portal RTCG.

Odbrana Veljovića ponudila je prije nekoliko dana novo jemstvo od 928.000 eura kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode, potvrdio je Portalu RTCG Veljovićev advokat Mihailo Volkov. Na pitanje da li vjeruje da će ovaj put sud odobriti Veljoviću da kraj suđenja dočeka van zatvora, Volkov je kazao da se tome nadao i ranije, ali da se nažalost to nije desilo.

Dokumentacija Europola pokazuje da su policijski službenici komunicirali sa bezbjednosno interesantnim osobama, navodnim pripadnicima kriminalnih klanova.

Kako RTCG piše, i Zvicer i Milović odavno su nedostupni crnogorskim organima i nalaze se u bjekstvu.

Osim za njima, naredba za raspisivanje potjernice izdata je i za Radojem Živkovićem i Milanom Vujotićem. Njih dvojica su i dalje u zatvoru u Turskoj.

Policijski službenik Ljubo Milović tereti se za ista krivična djela, kao i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović, koji je uhapšen 18. jula prošle godine.

Specijalno državno tužilaštvo Milovića i Lazovića tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Europol je još ranije u svojim dokumentima izrazio sumnju da se Lazović dovodi u vezu sa "kavačkim klanom" i da je radio za Radoja Zvicera, navodnog vođu te kriminalne organizacije, prenosi RTCG.

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa "kavačkog" kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije.