Crna hronika

PRIPADNIK "KAVAČKOG" KLANA NA EUROPOLOVOJ LISTI NAJTRAŽENIJIH U EVROPI

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Evropska mreža aktivnih timova za traženje bjegunaca (ENFAST) uz podršku Europola pokreće kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Evropskoj uniji 2023. godine.

Izvor: EUROPOL

Spisak prestupnika je upravo ažuriran, a cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svijesti javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških krivičnih djela. Na listi je i dalje Mladen Samardžija iz BiH, koji se tereti za veze sa "kavačkim klanom" iz Crne Gore, piše RTCG.

U okviru ovogodišnje kampanje objavljena je nova lista traženih kriminalaca. Ove godine je objavljeno više od pedeset profila begunaca koji su povezani sa teškim zločinima. Neki od zločina koje su počinili bjegunci na ovogodišnjoj listi uključuju ubistvo, trgovinu ljudima, oružanu pljačku i sajber kriminal, između ostalog.

Izvršna direktorka Europola Ketrin De Bol rekla je da je saradnja zemalja EU i saradnja sa građanima Evropske unije ključna u pokušaju pronalaženja traženih bjegunaca.

"Ovi kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i više puta izmiču policiji. Potrebno je samo nekoliko trenutaka da pregledate našu listu najtraženijih bjegunaca u Evropskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite internet stranicu i pomozite nam da ih pronađemo. Budite naš novi heroj", kazala je De Bol.

Na naslovnoj strani, kao prvi na listi se nalazi Saša Bibić, koji ima srpsko državljanstvo, i koji koristi lažno ime Spiridon Sikiotis. Optužen je za pokušaj ubistva, piše portal RTGC.

Kako se navodi na sajtu, u istrazi za pokušaj ubistva ga potražuje Luksemburg. Bibić se sumnjiči da je učestvovao u krivičnom djelu, koja se dogodilo u glavnom gradu Luksemburga 19. aprila 2023. godine.

Dodaje se da je Bibić sa saučesnikom provalio u stan, koji se nalazi na drugom spratu stambene zgrade, gdje je izvršio ubistvo u pokušaju, prije nego što je pobjegao sa lica mjesta sa brojnim komadima ukradenog nakita.

Trenutno se ne zna gdje se Bibić nalazi.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posjete veb stranicu i pogledaju slike ovih bjegunaca kako bi eventualno prepoznali nekog od njih, piše RTCG