Crna hronika

U CRNOJ GORI UHAPŠENA 43 ČLANA KRIMINALNIH GRUPA, POTRAGA ZA JOŠ 14 BJEGUNACA!

Autor Ivona Ulićević Izvor RTCG

Prema izvještaju, Crna Gora je razmijenila ukupno 4.225 komunikacija preko Europolove Mrežne aplikacije za bezbjednu razmjenu informacija (SIENA). To je 2021. godine bilo 4.292, navodi se u dokumentu, a registrovano je i 585 komunikacija sa stranim oficirima za vezu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Crna Gora potražuje 14 bjegunaca a na osnovu zahtjeva iz Crne Gore u inostranstvu su uhapšena 43 člana kriminalnih grupa, otkriva izvještaj Evropske komisije (EK). Kako se navodi, u 2022. godini Crna Gora je nastavila da se aktivno uključuje u međunarodnu policijsku saradnju, piše RTCG.

"Aktivnom potragom na meti je ukupno 14 bjegunaca. Povezivanje crnogorskih agencija za sprovođenje zakona – uključujući i Odjeljenje zaduženo za borbu protiv organizovanog kriminala – sa SIENA je unaprijedilo proaktivnost i, u određenoj mjeri, efikasnost istraga. Crna Gora je takođe razmijenila 36.991 komunikaciju putem Interpola 2022. godine, a 2021. godine to je bilo 59.162. Na osnovu zahtjeva iz Crne Gore, u inostranstvu su uhapšena 43 člana kriminalne grupe, među kojima i jedan vođa crnogorske organizovane kriminalne grupe. Broj članova organizovanih kriminalnih grupa uhapšenih u Crnoj Gori po potjernicama stranih Interpolovih ispostava, uz pretrese, porastao je na 71 (sa 55 u 2021. godini). To uključujue tri osobe sa liste najtraženijih FBI i vođu jedne turske organizovane kriminalne grupe. U martu 2023. policija je uhapsila državljana Južne Koreje po međunarodnom nalogu za hapšenje zbog ilegalne finansijske šeme koja uključuje 40 milijardi dolara u kriptovalutama", piše u izvještaju Evropske komisije.

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biće predstavljeni danas u Briselu, prenosi RTCG.

U bitnom, ističe se da Crna Gora nastavlja da ispunjava svoje obaveze o osnovnim pravima prema međunarodnom zakonodavstvu i instrumentima za ljudska prava.

U dokumentu piše da je Crna Gora dostigla određeni nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije i da je ograničeno napredovala.