Crna hronika

ADVOKAT MILOŠA RADONJIĆA PROTIV NJEGOVOG IZRUČENJA U SAD

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Radonjić se sada nalazi u zatvoru sa strogom bezbjedošću u Tolmecu u Udinama, prenosi RTCG.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Dva dana prije Barkolane – najveće svjetske jedriličarske trke koja se održava u Trstu, u Italiji, grad je uzbudio šokantni događaj, odnosno hapšenje Miloša Radonjića, skipera učesnika "Maksi Jena" i jednog od favorita trke. On je uhapšen po međunarodnoj potjernici suda iz Istočnog okruga Njujorka, zbog sumnje da je trgovao drogom i prao novac.

Kako RTCG prenosi, Radonjić se sada nalazi u zatvoru sa strogom bezbjedošću u Tolmecu u Udinama.

Radonjić, 33-godišnji Crnogorac, po svoj prilici, od pomorskog kapetana do osumnjičenog šefa kriminalne grupe, nije običan pritvorenik. Američke vlasti su ga predstavile kao opasnog šefa klana Kavač, transnacionalne kriminalne organizacije koja je navodno umiješana u pokušaj da prokrijumčari dvije tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u Evropu.

Kapetan, poznat kao "Pirat nepoznatog", optužen je za koordinaciju ovog ogromnog transporta droge, a američka istraga počiva na presretnutim komunikacijama i šifrovanim porukama.

Uprkos teškim optužbama, Radonjić tvrdi da je nevin i da je žrtva zabune i pogrešnog identiteta.

Njegova tvrdnja je, međutim, ostala bez odjeka, pošto su provjere otisaka prstiju, podaci o pasošu i telefonski zapisi potvrdili da je on navodni trgovac drogom, piše portal RTCG.

Hapšenje Radonjića izazvalo je šok na regati Barkolana. Iako je posada "Maksi Jena" učestvovala bez svog skipera i završila na četvrtom mjestu, kasnije su diskvalifikovani, jer su dva puta koristili motor kršeći pravila trke.

Diskvalifikacija, zajedno sa Radonjićevim hapšenjem, bacila je mrlju na ekipu, otvarajući brojna pitanja o svijetu profesionalnog jedrenja.

Njegovo hapšenje bacilo je reflektor na uznemirujuću mogućnost: umiješanost sportskih ekipa u kriminalne aktivnosti.

Slučaj otvara Pandorinu kutiju zabrinutosti u vezi sa potrebom za pojačanim nadzorom i provjerama prošlosti pojedinaca koji se bave profesionalnim sportom.

Kako se istraga nastavlja, jedriličarska zajednica i svijet sporta u cjelini moraju da se bore sa potencijalnim vezama između organizovanog kriminala i elitnog sporta.

Slučaj takođe naglašava izazove sa kojima se policija suočava u otkrivanju i sprečavanju takvih aktivnosti, posebno s obzirom na upotrebu šifrovanih poruka i sofisticiranih metoda komunikacije od strane kriminalnih organizacija, prenosi RTCG.

Izvan svijeta sporta, slučaj ima geopolitičke implikacije, posebno u vezi sa ekstradicionim procedurama između Italije i Sjedinjenih Država.

S obzirom da se Radonjićev advokat protivi njegovom izručenju, navodeći ranije odbijanja SAD da izruče italijanske državljane, ishod bi mogao imati dalekosežne uticaje na međunarodne krivične postupke.

Konačno, Radonjićevo hapšenje služi kao oštar podsjetnik na globalnu prirodu organizovanog kriminala i neophodnost međunarodne saradnje u borbi protiv trgovine drogom i drugih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti, piše portal RTCG.

Jedriličarska zajednica, a i svijet, pratiće kako se ovaj slučaj odvija, služeći kao strogi test efikasnosti sprovođenja zakona i razmjene obavještajnih podataka u razbijanju kriminalnih mreža.