Crna hronika

"SPAJIĆ OBEĆAO SUD ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL"

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Mandatar tvrdi da će se, nakon imenovanja ključnih nosilaca pravosudnih funkcija, pojačano posvetiti istragama napada na novinare, ali i intezivirati napore na razrješenju brojnih afera i neriješenih ubistava...

milojko spajic oglasavanje
Izvor: YouTube/Spajic 2023

Buduća vlast formiraće specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, transformisaće Specijalno policijsko odjeljenje u nezavisnu specijalnu policijsku agenciju, a formiraće i stalno i funkcionaino odjeljenje za finansijske istrage u okviru Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

To je dio iz ekspozea mandatara Milojka Spajića, dostavljenog Skupštini Crne Gore.

Lider Pokreta Evropa sad objašnjava da su u tijesnoj komunikaciji s Evropskom komisijom, definisani ključni prioriteti u oblastima od značaja, čija realizacija, tvrdi, vodi do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, prenose Vijesti.

"Naime, ključni preduslov za nastavak i okončanje procesa realizacije neispunjenih privremenih mjerila je imenovanje najvažnijih nosilaca pravosudnih funkcija (sedmi sudija Ustavnog suda, preostali članovi Sudskog savjeta, predsjednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac), kojim će se, s jedne strane, stvoriti preduslovi za ukupnu konsolidaciju sistema vladavine prava, a s druge, odblokirati reformski procesi u oblasti pravosuđa i doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Spajić je konstatovao da je, nakon imenovanja u pravosuđu, potrebno dovršiti i preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te unaprijediti ukupni medijski ambijent i do kraja istražiti napade na novinare, ali i intezivirati napore na razrješenju brojnih afera i neriješenih ubistava...

"Drugi prioritet u ovoj oblasti se odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i korupcije na visokom nivou. Kreiraćemo jaki pravni i institudonalni okvir koji ce omogućiti jači odgovor na kriminal i korupciju i to kroz: usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u skladu sa preporukama EU, te u skladu sa najefikasnijim uporednim modelima i donošenje Zakona o vetingu kao lex specialis-a; izmjene i dopune Zakona o sprječavanju korupcije; donošenje novog Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma; donošenje novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama, u cilju uspostavljanja maksimalne transparentnosti kao ključnog instrumenta u borbi protiv korupcije, kao i izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbomih kampanja, u cilju stvaranja fer ambijenta za izbore i eliminisanja politicke korupcije", napisao je on.

Dodao je da će, u sklopu reforme krivičnog zakonodavstva, kriminalizovati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, čime bi se ispunile preporuke Evropskog parlamenta, ali i kreirao važan mehanizam u borbi protiv korupcije i zloupotreba vlasti i javnih ovlašćenja, prenose Vijesti.

"Takođe, u skladu sa uporednim iskustvima, ustanovićemo nova krivična djela kada je riječ o zloupotrebama u postupku javnih nabavki, stečaja i privatizacija. Ojačacemo organizacionu jedinicu u Ministarstvu unutrašnjih poslova koja se bavi kontrolom imovine i životnog stila policijskih službenika i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kroz stvaranje materijalno - tehničkih uslova (opreme, kancelarijskog prostora i razvijanje IT softvera) za rad navedene organizacione jedinice, kao i kroz stvaranje pravnog okvira (donošenje Pravilnika na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima) kojim će u potpunosti zaživjeti kontrola imovine policijskih službenika i sa njima povezanih lica".

On je kazao da se podrzumijeva i kontrola zaposlenih u Upravi prihoda i carina, inspekcijskim organima i službama, sa ciljem jačanja njihovog integriteta kako bi građani i cjelokupna javnost povratili i povećali stepen povjerenja u navedene institucije.

Možda ce vas zanimati