Crna hronika

POTRAGA ZA MRKIĆEM I DALJE BEZ REZULTATA!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Potraga za Aleksandrom Mrkićem, osumnjičenim šefom kriminalne grupe odgovorne za međunarodni šverc cigareta, već tri mjeseca je bez rezultata. U pitanju je predmet u okviru kojeg je uhapšen i bivši direktor policije Veselin Veljović, osumnjičen da je pomagao Mrkiću.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mrkić je osumnjičen da je organizator šverca cigareta i da predvodi kriminalnu grupu. Još nije poznato gdje se nalazi. I dalje nije poznato je li Crna Gora komunicirala sa nekom od država u regionu i šire radi eventualnog izručenja. Iz policije, kao i ranije, nijesu htjeli da saopšte više informacija u interesu istrage.

Premijer Dritan Abazović kazao je u avgustu da se traga za Mrkićem, te da Crna Gora nije sigurna kuća za kriminalce.

Mrkić je, po podacima koje je ranije dobio Portal RTCG, često boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali dosad nije poznato da li je tamo i sada i je li sa tom državom bilo komunikacije o eventualnom izručenju.

Naredne sedmice navršiće se tri mjeseca od hapšenja bivšeg direktora policije Veselina Veljovića.

Veljoviću se protekle sedmice pogoršalo zdravstveno stanje i hitno je prebačen u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Njegov branilac Nikola Martinović kazao je za Portal RTCG da je više puta pisao vrhovnom državnom tužiocu, glavnom specijalnom državnom tužiocu i postupajućem tužiocu, kao i upravniku Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i upozoravao ih da je Veljovićevo zdravlje ugroženo.

"Dva ljekara iz inostranstva koja prate njegovo zdravstveno stanje su utvrdila da je boravak u zatvoru rizičan po njegovo zdravstveno stanje", kazao je Martinović.

U međuvremenu, naredbom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) blokirana je imovina Veljovića i Aleksandra Mrkića. Prema podacima iz katastra, zabrana raspolaganja nepokretnostima upisana je 28. jula ove godine.

"Zabrana raspolaganja po naredbi SDT-a KTI-S.BR.143/20 od 26. jula 2023. godine", navodi se u katastarskim podacima o imovini Veljovića i Mrkića u Podgorici.

Veljović, Mujo Nikočević i Nikola Mrkić uhapšeni su u 24. jula, a njima je određno zadržavanje do 30 dana. Veljoviću se na teret stavlja da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe, Aleksandru Mrkiću odavao službene informacije i tako mu pomagao da izvrši određena djela krijumčarenja. Viši sud u Podgorici odbio je ranije žalbe branilaca Veljovića, Nikole Mrkića i Muja Nikočevića na odluku tog suda da se trojici osumnjičenih odredi pritvor do 30 dana.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić saopštio je u julu za TVCG da su prepiske iz SKY aplikacije bile povod za formiranje predmeta.

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Veljovića, kazao je ranije da se njegov branjenik ne tereti da je učestvovao u krijumčarenju, nego da je Mrkiću saopštio neke podatke koje je, navodno, "mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama". Saopštio je i da je Veljović na saslušanju negirao krivicu.

Već duže su u bjekstvu navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i policijski službenik Ljubo Milović.

Predmeti protiv njih formirani su, između ostalog, i na osnovu dokumentacije Europola o presretnutim kriptovanim razgovorima i porukama više osoba iz Crne Gore, putem aplikacije SKY.

Dokumentacija Europola pokazuje da su policijski službenici komunicirali sa bezbjednosno interesantnim osobama, navodnim pripadnicima kriminalnih klanova.

I Zvicer i Milović odavno su nedostupni crnogorskim organima i nalaze se u bjekstvu.

Osim za njima, naredba za raspisivanje potjernice izdata je i za Radojem Živkovićem i Milanom Vujotićem. Njih dvojica su trenutno u zatvoru u Turskoj.

Policijski službenik Ljubo Milović tereti se za ista krivična djela, kao i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović, koji je uhapšen 18. jula prošle godine, prenosi RTCG.

Specijalno državno tužilaštvo Milovića i Lazovića tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Europol je još ranije u svojim dokumentima izrazio sumnju da se Lazović dovodi u vezu sa "kavačkim klanom" i da je radio za Radoja Zvicera, navodnog vođu te kriminalne organizacije.

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa "kavačkog" kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije.