Crna hronika

SJEDNICA SUDSKOG SAVJETA: SASLUŠANJE BORISA SAVIĆA U TOKU

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Na predloženom Dnevnom redu sjednice Sudskog savjeta su tri tačke - funkcionisanje Višeg suda u Podgorici, sa posebnim akcentom na rješavanju predmeta organizovanog kriminala i korupcije, kao i druga pitanja od značaja za ukupno funkcionisanje sudstva.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ova tačka će biti posebno zanimljiva jer je pozvan i predsjednik Višeg suda Boris Savić, a nakon što je nedavno otkriven tajni tunel prokopan do depoa Višeg suda, odakle je nestao dio dokaznog materijala, oružja...

Druga tačka dnevnog reda, kako je najavljeno, biće i rasprava o postupanju Osnovnog suda u Nikšiću u predmetu broj K.br.245/2017, a predlogom predsjednice SS Vesne Simović Zvicer navedena je i tačka "razno"...

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta vrlo vjerovatno moglo bi da se pokrene i pitanje smjene vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković, saznaju "Vijesti".

Sjednica Sudskog savjeta počela je tumbanjem tačaka Dnevnog reda pa je otvorena rasprava o predmetu koje duži Osnovni sud u Nikšiću još od 2017. godine.

Zbog tog predmeta na sjednicu je pozvan predsjednik suda u Nikšiću Vukota Vujačić.

Dio sjednice SS održan je bez prisustva javnosti pa se ne zna zbog čega je ova tačka otvorila sjednicu.

Nakon izlaganja i pojašnjenja Vujačića zašto se kasni šest godina u predmetu - SS je sjednicu nastavio saslušanjem predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Savić je iznio analizu prema kojoj posljednjih godinama imaju gotovo jednak broj primljenih predmeta.

On je naglasio da ipak imaju indikacije u predmetima koji su preuzele mlade, nove sudije za koje tvrdi da su se "dobro pokazali".

On je naveo da se zaostatak "KS" referata povećava iako je gotovi jednak priliv predmeta u proteklih nekoliko godina.

Građanski referat takođe ima osjetni pad u broju riješenih predmeta, a Savić je pojasnio da je do toga došlo jer se ne plaća prekovremeni rad.

"Što se tiče specijalnog odjeljenja se povećava zaostatak jer se ne rješava priliv. Imamo sistemski problem, a imamo najveći broj sudija, više nego ikada. Broj sudija ne može da riješi ovaj priliv, puno ima razloga što se predmeti ne rješavaju, a imamo jako veliki broj pritvorskih predmeta. Ti ljudi, koji znaju da tri godine nakon optuženja ne mogu ostati u pritvoru, na sve načine pokušavaju da opstruišu sudski proces. Moramo napraviti korjenite promjene ZKP-a, vrijeme ga je pregazilo, a ako mislimo da idemo naprijed moramo da mijenjamo neke stvari", naveo je Savić.

On je naveo da posljednja optužnica SDT-a ima 21 okrivljenog sa 100 činjeničnih opisa.

"To su ogromni predmeti, koje je prvo teško razumjeti, a naše sudije imaju u prosjeku 25 predmeta", kazao je on.

Savić je slikovito i naveo da je "kovid najteže pogodio specijalno odjeljenje i napravio veliku štetu"...