Crna hronika

PRODAJA I ODVOŽENJE AUTOBUSA IZ BERANA UKAZUJE NA ORGANIZOVANI KRIMINAL?

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Predstavnik privatne autoprevozne kompanije “Viktorija ekspres”, Bobo Đuričanin, smatra da slučaj prodaje i odvoženja autobusa iz Berana ima sve elemente organizovnog kriminala, zbog čega je ta firma predala Specijalnom državnom tužilaštvu i drugu krivičnu prijavu.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

On je Portalu RTCG kazao da od Specijalnog državnog tužilaštva zahtijevaju da ubrza postupak po krivičnim prijavama protiv stečajnog uprvnika “Simon vojaža”, Lada Šekularca, zbog nezakonitog otuđivanja osam najboljih autobusa ove beranske autoprevozne firme u stečaju.

“Drugu krivičnu prijavu smo predali samo Specijalnom državnom tužilaštvu, zato što mislimo da prodaja autobusa, način na koji je to učinjeno, ima sve odlike organizovanog kriminala. To nije mogao da učini samo stečajni upravnik, već je moralo učestovati više lica sa svim elementima organizovane kriminalne grupe”, smatra Đuričanin.

On je podsjetio da su prvu prijavu predali odjeljenju za privredni kriminal OB Berane, Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama i Specijalnom državnom tužilaštvu, a drugu samo SDT.

“Javnosti je poznato da je stečajni sudija omogućio radncima podgoričke fime BLT da autobuse odmah sjutradan odvezu. U roku za žalbe od osam dana, iz kruga autobuske stanice nije smjela biti otuđena ni jedna guma od autobusa, a ne sva pokretna imovina”, kazao je Đuričanin.

Predstavnik “Viktorije ekspres” zato kaže da je nedopustivo da prođe mjesec i po, a da nema nikakve reakcije državnih organa.

“To je takvo krivično djelo, da je istog dana kada smo predali prvu krivičnu prijavu, tužilaštvo moralo dati nalog policiji da se autobusi vrate i da neko bude uhapšen. Nikome ne želimo zlo, ali situcaija je takva da se moralo hitno ragovati. I zato sada tražimo da SDT ubrza postupak i ispita naše sumnje da je u svemu učestvovalo organizovano više lica”, rekao je Đuričanin.

On tvrdi da se odvoženje autobusa dešavalo naočigled policije, čija zgrada je preko puta autobuske stanice.

“Mene je zvao jedan inspektor iz privrednog kriminala i pitao me šta se dešava. Bio je bijesan, i rekao mi je da ima ovlašćenjam odmah bi zaustavio autobuse i priveo sve učensike te pljačke”, kaže predstavnik “Viktorije ekspres”.

U krugu autobuske stanice ostalo je sada samo pet autobusa “Viktorije ekspres”, koja je neko vrijeme bila zakupac stanice.

“Kada je smijenjen prvi stečajni upravnik poslije dešavanja u Privrednom sudu, i kada je došao novi, mi smo mu kazali da je intencija grada i Vlade da se očuva djelatnost. Njega nije bilo briga, počeo je odmah sa da rasprodaje. Tako je otišlo i osam najboljih autobusa. Sumnjamo sada da grad ostati bez autobuske stanice, i da bi tu mogle nići zgrade”, kaže Đuričanin.

I bivši radnici “Simon vojaža” u pismu koje su ranije dostavili Portalu RTCG kazali su da smatraju da je to bio namješten tender.

“Tražimo da se izabere novi stečajnu upravnik koji će raditi po zakonu, i automatsko poništenje prodaje. Nećemo mirovati dok se autobusi ne vrate u Berane, to je naša imovina i imovina grada”, upozorili su oni.

Stečajna uprava nije reagovala ni na pozive povjerilaca koji naglašavaju da o toj prodaji nijesu bili obaviješteni, što je bila zakonska obaveza stečajnog upravnika.

Njima se duguje 450 hiljada eura. Stečajna uprava beranske autorpevozne kompanije „Simon vojaž“ prodala 27. jula podgoričkoj firmi „BLT“ osam autobusa u voznom stanju za svega 34 hiljade eura, iako vrijednost samo jednog autobusa prelazi tu cijenu, o čemu je naš portal pisao.

Mehaničari firme “BLT” su odmah narednog dana došli u Berane, upalili autobuse koji su stajali u krugu autobuske stanice, i u konvoju ih odvezli za Podgoricu.

Stečajni upravnik Lado Šekularac sinoć nije odgovorio na pitanje da komentariše krivične prijave protiv njega. On ni ranije nije odgovarao na pitanja koja mu je prosleđivao Portal RTCG, najprije u vezi otuđivanja mašina iz fabrike peškira koja je u stečjnoj masi, kao ni u vezi sa slučajem prodaje autobusa.

Autobusi koji su preveženi u Podgoricu u međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama, stoje parkirani u krugu kompanije BLT u Podgorici i nijesu još stavljeni u promet, navodno zbog nemogućnosti odjave registracija.

Među tih osam autobusa su i dva iz 2012. godine, koja su korišćena na međunarodnim linijama.

Vrijednost jednog takvog autobusa, tvrde svi sagovornici našeg portala, veća je nego ona po kojoj je prodato svih osam.