Crna hronika

OBIJANJE DEPOA JE DOKAZ DA PIPCI KRIMINALNE HOBOTNICE DOSEŽU DUBOKO UNUTAR SUDSTVA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Iz Građanskog pokreta URA kazali su da je obijeni depo Višeg suda potvrda da pipci kriminalne hobotnice dosežu duboko unutar sudstva.

Izvor: URA

Poručuju da se dokazi ne nalaze samo u depou Višeg suda, neki su, kažu, "i na sigurnom".

Iz GP URA su pozdravili brzu reakciju tužilaštva i Uprave policije u slučaju obijanja depoa Višeg suda u kome se čuvaju dokazni materijali za najteža krivična djela, piše RTCG.

"Ovim smo dobili još jednu potvrdu koliko su trule daske u sudskoj grani vlasti i da pipci kriminalne hobotnice dosežu duboko unutar nje", istakli su iz te partije.

Oni su uvjereni da će, kako su kazali, "oslobođene institucije i ovoga puta pokazati da je država jača od mafije i da će doći do počinilaca ovog krivičnog djela".

"Zahvaljujući političkoj volji koja je dovela do usvajanja Izmjena i dopuna zakona o tužilaštvu, nazivanog i 'Dritanov zakon', i preko čišćenja policije od kriminalnih struktura napravljene su značajne reforme u tim institucijama, koje su odmah zatim i dovele do značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Međutim, da bi pravda zaživjela u potpunosti, kako navode, neophodne su i reforme u sudskoj grani vlasti.

"Nažalost dovoljan broj političkih aktera za sada nije pokazao volju da se do njih i dođe. Jasno je i zbog čega, jer interesi kriminalnih struktura kod većeg broja političkih subjekata imaju prioritet u odnosu na interese države Crne Gore, njenih građana i našeg evropskog puta", navodi se u saopštenju.

Mnogi su, kažu, najavljivali prije parlamentrnih izbora da ćemo imati brzo formiranje Vlade i promjene u sudskoj grani vlasti, prenosi portal RTCG.

"Za sada od svega toga imamo samo mrtvo slovo na papiru i blokadu rada Skupštine Crne Gore već mjesecima", kazali su.

Čini se, kako dodaju, da "interesi kriminalnih struktura u svemu tome preovladavaju".

"Zbog toga niko više od aktera koji pokušavaju da formiraju Vladu i ne pominje reforme u sudstvu, niti većinu koja bi mogla da te reforme sprovede u Skupštini, već je namjera da se nekako dokuči podrška od 41. poslanika i formira Vlada koja u vrhu svojih prioriteta neće imati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazali su iz GP URA.

Poručuju da pravda u Crnoj Gori jeste spora, ali je, kažu, i dostižna dok god postoje ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa najozloglašenijim kriminalcima u zemlji.

"Ko god misli da može vratiti točak istorije nazad i zaustaviti ruku pravde, ne bi trebalo mnogo da se zavarava nekim trenutnim uspjehom, jer dokazi se ne nalaze samo u depou Višeg suda, neki su i na sigurnom", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Podsjećamo, predsjednik Višeg suda Boris Savić saopštio je danas na konferenciji za medije da su informacije da je nešto ukradeno iz depoa Višeg suda neistinite, ali da je otkriven tunel koji je prokopan ispod zgrade suda. On je rekao da su stvari ispreturane, ali da ništa ne nedostaje. Poručio je i da nedostatak nekih predmeta ne bi napravio nenadoknadivu štetu jer su dokazi izvještačeni.