Crna hronika

NIZ NELOGIČNOSTI I NEZAKONITOSTI U KONKURSU ZA IZBOR DIREKTORA AGENCIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO

Autori Adria TV Anja Rašović

Konkurs za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo pratio je niz nelogičnosti, ali i nezakonitosti, zbog čega će imati posla i Specijalno državno tužilaštvo.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Naime, SDT-u je podnijeta krivična prijava protiv predsjednika Savjeta ACV Dženana Kolića i više osoba iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom konkursa za izbor novog direktora agencije, javlja ADRIA.

Kako je navedeno u prijavi, u koju je portal ADRIA imao uvid, Kolić se sumnjiči da je mijenjao obavezne uslove konkursa za izbor direktora ACV.

“Prvoosumnjičeni je osnovano sumnjiv da je u svojstvu službenog lica, kao predsjednik Savjeta ACV, svjestan djela čije je izvršenje želio, izvršio navedena krivična djela i to putem činjenja, na način što je tokom javnog konkursa za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo u mjesecu jul/avgust 2023. godine mijenjao obavezne uslove konkursa sa ciljem prednosti jednom kandidatu, bez obzira na jasne -obavezujuće uslove za izbor direktora“, navodi se u krivičnoj prijavi.

U prijavi se tvrdi i da je predsjendik Savjeta ACV koristio svoj položaj, te vršio uticaj na zaposlene da se obavezni uslovi, javno publikovani, prethodno poslati Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, na posebnom obrascu, mijenjaju i krivotvore.

“Da je ova sumnja osnovana najbolje potvrđuje izvod obrasca za oglašavanje slobodnog radnog mjesta koji je Agencija za civilno vazduhoplovstvo dostavila Zavodu za zapošljavanje Crne Gore radi objavljivanja javnog konkursa.

Uz to, u prijavi se traži da se saslušaju sekretar Savjeta kao i članovi Savjeta, kao i da se izuzmu cjelokupni spisi javnog oglašavanja za izbor direktora radi provjere prijave.

Takođe, prema nezvaničnim sazanjima, biće podnijeta još jedna krivična prijava i to zbog, navnodnog, stvaranja organizovane kriminalne organizacije.

Podsjećamo i premijer je na jednoj od posljednjih sjednica Vlade tražio da se istpita ovaj postupak. Nakon toga Ministarstvo prosvjete je utvrdilo da kandidat kojeg je predložio Savjet ACV Vladislav Vlahović ima stručnu spremu koja odgovara stepenu VI, dok je za mjesto direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo neohodan stepen VII 1.

Sada je na Vladi da donese konačnu odluku, koja može rezultirati kadrovskim promjenama u Savjetu ACV-a, nakon čega će se od preostalih kadnidata koji su predali kandidaturu birati novi direktor.