Crna hronika

GLAVNI PRETRES SUĐENJA MEDENICI I OSTALIM OPTUŽENIMA ODLOŽEN ZA SJUTRA I BIĆE NASTAVLJEN PRED VIŠIM SUDOM

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim optuženima nastavljeno je danas pred Višim sudom u Podgorici.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Specijalno vijeće sudije Nade Rabrenović prekinulo je suđenje, nakon što su advokati odbrane Stefan Jovanović, Nikola Ivanović i Miloš Vuksanović predložili ukidanje pritvora Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću i Marku Vučiniću.

Sud je dao pauzu da bi odlučio o predlogu odbrane.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić predložio je sudu da odbije predloge odbrane.

Advokat Jovanović je takođe predložio da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici o saslušanju svih okrivljenih, jer Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije obavještavalo branioce okrivljenih, javljaju Vijesti. 

Specijalno tužilaštvo tereti bivšu prvu ženu pravosuđa da je dio šesnaestočlane kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica.

Tereti se da je, koristeći funkciju, uticala na kolege u donošenju sudskih odluka u korist nekoliko privatnih kompanija i da je za to primila mito. Medenica je u pritvoru bila od aprila do novembra 2022. godine.

Osim protiv Vesne i Miloša Medenice, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i nikšićke “Kopad Company”.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja, prenose Vijesti. 

Miloš Medenica je, tvrdi SDT, 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Glavni pretres suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim optuženima odložen je danas i biće nastavljen sjutra pred Višim sudom u Podgorici