Crna hronika

ŽELE DA ŽIVE BRŽE, OSJETE ADRENALIN, DA LETE! Evo zašto mladi uzimaju KOKAIN i šta im se DEŠAVA posle 30 minuta!

Autor Uroš Matejić

Nakon 30 minuta, posle uzimanja kokaina, iz nevjerovatnog plusa prelaze u nevjerovatni minus.

Izvor: MONDO

Onda kada bi trebalo da imaju najviše energije, mladi posežu za stimulansima. Žele da žive brže, da budu uspješniji, a prečica za to je droga. Na kokain se najčešće odlučuju impulsivne i osobe željne uzbuđenja koje vole adrenalin, a mrze granice. Zavisnost nastaje već nakon drugog ili trećeg konzumiranja, a svaki put potrebnija je sve veća doza.

"Efekti kokaina traju 15 - 30min. Istina je da prva reakcija jeste samopouzdanje, euforija, osoba dobija snagu i misli da može sve, međutim nakon 30min iz nevjerovatnog plusa prelazi u nevjerovatni minus", rekla je Dragica Mihajlović za Kurir, psiholog.

Izvor: Kurir televizija

Kada posegnu za drogom, misle da će zavisnost moći da kontrolišu jer su obrazovani, mudri i imaju novca. Smatraju da će im pomoći ako uzmu jednu tabletu ili neki gram. Tako polako postaju zavisni, a neki od njih se odluče na liječenje.

"To su uglavnom osobe koje su počele da koriste supstance tokom srednje škole ili studije, ali ima i onih koji su počeli da konzumiranjem droga kada su se zaposlili", rekla je Smiljana Aleksić, iz Kancelarije za borbu protiv droga. Većina onih koji su postali zavisni, prvi kontakt sa drogom imala je do 16. godine. Zato je bitna prevencija od najranijeg uzrasta.

Tagovi