Crna hronika

Radulović: Izjava premijera i saopštenje Ministarstva pravde na račun SDT-a krajnje neprimjereni

Autor Anja Rašović Izvor CdM

Advokat Veselin Radulović ističe da izjava premijera i saopštenje Ministarstva pravde na račun Specijalnog državnog tužilaštva krajnje neprimjereni i mogu se tumačiti kao pokušaj političkog uticaja na tužilaštvo.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

“Na žalost, ovo je nastavak loše prakse izvršne vlasti koja, kada im to politički odgovara prisvaja rezultate rada Specijalnog tužilaštva, pozdravlja i najavljuje hapšenja, a onda kada tužilaštvo ne postupa kako bi oni željeli državne tužioce kvalifikuje kao kukavice i nesposobne za izvršavanje svojih obaveza”, kazao je Radulović.

Objašnjava da ni jedan, ni drugi pristup nije dobar jer izvršna vlast ne treba ni da pozdravlja hapšenja, ni da ih najavljuje, a posebno ne da ih traži i da kritikuje tužilaštvo kada ne postupa po njenim nalozima, prenosi CdM.

“Izvršna vlast mora da obezbijedi materijalne i druge uslove da državno tužilaštvo može raditi svoj posao u skladu sa zakonom, a ta vrsta podrške izostaje godinama. Naravno, rad tužilaštva treba i mora da bude predmet ocjene i kritike, ali s obzirom na adrese sa kojih dolaze, način na koji se upućuju i vremenski kontinuitet u kome se daju, ovakve izjave se ne mogu smatrati dobronamjernom kritikom već pokušajem neprimjerenog političkog uticaja na rad tužilačke organizacije. Odgovorna izvršna vlast bi trebala da se uzdržava od takvih poteza”, ističe Radulović.

Navodi da su povod za ovakvu reakciju bile akcije policije u kojima je prvo u zgradi pored hotela “Podgorica” pronađena oprema koju koriste samo policija i vojska, a zatim i racija u tom hotelu.

“Pronalazak ove opreme jeste razlog da se utvrdi čija je, da li je, kada i u koje svrhe korišćena, ali to nije razlog za prozivanje Specijalnog tužilaštva zato što odmah nije reagovalo na pozive izvršne vlasti. Odgovore na ta pitanja trebalo bi prvenstveno da potraži policija. Nadležnosti Specijalnog tužilaštva propisane su Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu. U konkretnom slučaju mislim da, bar za sada, nije bilo osnova da to tužilaštvo preduzima radnje iz svoje nadležnosti”, navodi Radulović, piše portal CdM.

Kako prenosi CdM, sa druge strane, objašnjava, prilikom racije koju je policija preduzela u hotelu “Podgorica” moglo se vidjeti da je došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja i upotrebe sile prema određenim osobama koje nijesu pružale otpor i to su pojave koje ne bi smjele da se dešavaju.

“Svaku akciju policije usmjerenu na borbu protiv kriminala treba pozdraviti i ohrabriti, ali izuzetno je važno da se te akcije preduzimaju u skladu sa zakonom i pravilnom primjenom policijskih ovlašćenja”, zaključuje Radulović.