Crna hronika

VIŠI SUD ODLUČIO, SPECIJALNI TUŽILAC SAŠA ČAĐENOVIĆ OSTAJE U PRITVORU

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Viši sud je tako prihvatio predlog SDT-a, koji je tražio produženje pritvora jer, kako je saopšteno, postoji opasnost od Čađenovićevog bjekstva ukoliko se nađe na slobodi.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović ostaće u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, odlučio je Viši sud, potvrdila je za Portal RTCG savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Podsjetimo Čađenović, prema optužnici koju je ove sedmice protiv njega podiglo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prikrivao je izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih, tako što je uklanjao krivične prijave protiv vođa i pripadnika kriminalnog kavačkog klana, Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića, piše, između ostalog u optužnici SDT-a, u koju je Libertas imao uvid.

To su, navodno, bile naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, koja su Čađenoviću prenošena preko drugih pripadnika, a koje je specijalni tužilac, sa drugim članovima kriminalne organizacije iz Uprave policije, "prihvatio da izvršava u cilju realizacije kriminalnog plana“, kako saznaje RTCG.

Tužilac Čađenović je, piše u optužnici, postao član zloglasne kriminalne organizacije kavački klan u drugoj polovini 2020. godine. On je, tvrdi SDT, Zvicera, Vujotića, Živkovića i Dragana Kneževića, u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica, iako je znao njihov identitet.

"Čađenović je iz spisa predmeta, koji su se vodili protiv pripadnika kriminalnog kavačkog klana, uklanjao izvještaje i prikrivao podatke dobijene od Europola, a koje je lično dobijao na USB memoriji. Tako dobijeni materijal selektovao je i na CD narezivao samo određene komunikacije, koje je potom, uz spise predmeta u kojima je dobio te podatke, dostavljao sudu”, piše u optužnici, kako navodi RTCG.

Možda ce vas zanimati