Crna hronika

BRAJOVIĆ: ČITAVU 2020. SAM PROVEO U ZATVORU A MENE TUŽILAŠTVO TERETI ZA NAJAKTIVNIJEG U PRAĆENJU SUDIJE USKOKOVIĆ

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Suđenje okrivljenima za planiranje ubistava i praćenje sudije, danas je počelo iznova u Višem sudu u Podgorici, pred specijalnim krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Okrivljeni su ostali kod odbrane koju se dali pred sudom u decembru 2022., u kojem su odbacili navode optužnice.

Okrivljeni Milan Brajović zvani Mića, izjasnio se da nije kriv u predmetu kojom su Stefan Đukić i Emil Tuzović, optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

On je ponovo optužnicu nazvao maštarijom specijalnog tužioca kako bi od sebe napravili žrtve.

Okrivljena kriminalna grupa optuženog Stefana Đukića i Emila Tuzovića je navodno planirala da napadne i prebije sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog kolegu tužioca Sašu Čađenovića.

"Čitavu 2020. godinu sam proveo na izdržavanje kazne u zatvoru za krivično djelo lake tjelesne povrede, i to do kraja novembra, a mene tužilaštvo tereti da sam bio najaktivnji u praćenju sudije Biljane Uskoković. Bivši specijalni tužioci su ovo iscenirali da bi od sebe napravili žrtve a mene etiketirali. U odnosu na raniju izjavu iz decembra 2020., dosta toga se izmijenilo. Danas imamo u pritvoru specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, u pritvoru je vrh Uprave policije, kompromitovano je tužilaštvo na sjednici u Skupštini Crne Gore gdje su se međusobno optuživali, a imamo i još 100 policajaca u Upravi policije koji koriste kriptovane telefone i navodno su koristili skaj aplikacije. Imamo i CD snimak koji je nastao u prostorijama SDT-a, o stavljanju omče nekome oko vrata, mislim na optuženog Miloša Markovića. Imamo izjavu GST Katnića, koji kaže da je za ovo djelo saznao iz novina, te da nije znao za ove podatke, sa skaj aplikacijama. Vidim da je kao dokaz iskaz Saše Sinđelića, zna se gdje je i ispitan je a za skaj komunikacije i aplikacije ne znamo ništa. Nadam se da sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, neće biti slijep i gluv, kao što je bio dok je bio istražni sudija, kada je bio i slijep i gluv kada je zlostavljane momke poslao u zatvor. Nadam se da će Novović pokazati da SDT radi po zakonima Crne Gore i pokazati svim političarima da smo krivi ili nevini. Imam puno povjerenje u ovo vijeće /sudije Zorana Radovića/, po zakonima Crne Gore, uprkos političarima, onih koji su znali za podatke Europola koje je objavila Olivera Lakić, isti oni političari koji su umiješani u šverc cigareta. Dvije godine se nalazim u zatvoru a ne znam zašto", izjavio je u odbrani Brajović, kako saopštavaju Vijesti.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, otkuda njegove porodične fotografije na skaj aplikacijama, okrivljeni Brajović je kazao da su mogle da se „skinu“ sa fejbuka i tamo postave.

"Ja ne treba da dokazujem svoju nevinost, već tužilac treba da dokaže moju krivicu, baznu stanicu odajle su poslaze te fotografije, te kako sam kupio/platio kriptovani telefon. Optuženog Đukića ne poznajem i nije me mogao podstrekivati na bilo koje krivično djelo", naveo je Brajović.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Đukić je optužen da je od Brajovića, da čim nova vlast smijeni rukovodioca Uprave policije Zorana Lazovića i službenike policije Petra Lazovića i Ivana Đokovića, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, i nakon njihove smjene, odmah i ubiju na svirep i podmukao način.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni Đukić poslao optuženom Brajoviću fotografije sudije Biljane Uskoković, zatim da je prati, što je Brajović prihvatio.

Okrivljeni Nino Korać je odbacio navoe optužnice, dok je okrivljeni Stefan Mićić je kazao da će se braniti ćutanjem i neće iznositi odbranu.

Okrivljeni Aleksandar Raičević je naveo da ne priznaje navode optužnice, te da nije član kriminalne organizacije, i da nije koristio kriptovani telefon.

Okrivljeni Dušan Boljević je rekao da nema nikakve veze sa kriminalnom organizacijom koju su osnovali Đukić I Emil Tuzović.

I optuženi Goran Milašinović, Bojan Lopičić i Haris Tuzović i Dušan Dudić odbacili su navode optužnice.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

"Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", kako prenose Vijesti.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović za naredni glavni pretres 16. juna, odredio je da sud pozove svjedoke Milivoja Katnića, glavnog spcijalnog tužioca, Sašu Čađenovića, specijalnog tužioca, Zorana Lazovića i njegovog sina Petra, funkcionere Uprave policije i ANB-a, te Dejana Kneževića, službenika Uprave policije.