Crna hronika

Tri osobe će krivično odgovarati zbog utaje poreza i doprinosa; budžet oštećen za oko 341.100 eura

Autor Kristina Raičević

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga podnijeli su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv tri osobe.

Izvor: shutterstock/Natalya Volchenkova

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga podnijeli su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.V. (42) izvršnog direktora i vlasnika „Viktorija M“ d.o.o. Podgorica zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem podstrekavanja, krivičnu prijavu protiv M.D. (46) izvršne direktorice „Abenaka“ d.o.o Podgorica, i A.M. (45 ) zbog sumnje da su izvršili krivčni djelo utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.

"Sumnja se da je M.D. po nagovoru M.V, koji joj je srodnik, osnovala pravno lice „Abenaka“ d.o.o, koje je koristila za otkup voća i povrća, nakon čega je navedene proizvode prodala kupcu – firmi M.V, „Viktorija M“ d.o.o, a koje je to voće i povrće kasnije prodavao trgovinskim lancima u Crnoj Gori.

Prilikom fakturisanja prodate robe firma „Abenaka“ d.o.o je u fakturama obračunavala PDV, koji je „Viktorija M“ d.o.o, koristila kao ulazni PDV, a taj PDV „Abenaka“ d.o.o nije prikazivala u Poreskim prijavama, niti je isti uplaćivala", navodi se u saopštenju.

Kako pojašnjavaju, u odnosu na kupljenu robu kupac „Viktorija M“ d.o.o vrši uplatu po dobijenim fakturama, a taj iznos novca u cjelokupnom iznosu sa žiro - računa „Abenaka“ d.o.o podižu M.D. i A.M., i predaju ga M.V.

"Napominjemo da PDV koji je prikazan na izlaznim fakturama „Abenaka“ d.o.o nije prijavljen Upravi prihoda i carina Crne Gore, kroz mjesečne prijave, niti je vršena njegova uplata u korist Budžeta Crne Gore.

Tačnije, PDV prikazan kroz izlazne fakture firme „Abenaka“ d.o.o, firma „Viktorija M“ d.o.o prikazivala je kao ulazni PDV, te je po osnovu PDV-a, neuplaćenog poreza na dobit, po osnovu manje obračunatih i uplaćenih poreza i doprinosa pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od oko 265.000 eura. Takođe, analizom poslovne dokumentacije policija je utvrdila da je sa žiro – računa „Abenaka“ d.o.o tokom 2013. i 2014. godine na ime materijalnih troškova u gotovini osumnjičeni podigli iznos od 845.509 eura. Budući da te materijalne troškove nisu dokumentovali nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 76.096 eura.

Ovim načinom poslovanja privredno društvo „Abenaka“ d.o.o je oštetilo budžet Crne Gore u ukupnom iznosu od oko 341.100 eura", zaključuju u saopštenju.