Crna hronika

SDT: NEMA DOKAZA DA JE TAČNA PRIČA O PLANIRANJU NAPADA NA TRAJEKT "VASILIJE"

Autor Slavica Milović Izvor Vijesti

Ban je "Vijestima" kazao da se pita šta znači ovakvo tumačenje Specijalnog tužilaštva i pitao da li to znači "da neki državni organi podmeću građanima"

Izvor: MONDO/ Anđela Pešić

Specijalno policijsko odjeljenje utvrdilo je da nema dokaza da je tačna priča kako izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban sa kriminalnom grupom sprema diverziju na trajekte koji saobraćaju na liniji Kamenari - Lepetane.

To se, između ostalog navodi u informaciji Specijalnog državnog tužilaštva upućenoj Banu, a nakon izjava premijera Dritana Abazovića o pripremanju navodnih napada na trajekt "Vasilije".

"Povodom vašeg podneska od 24. februara naslovljenog kao 'obavještenje građanina o mogućem postojanju krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnbosti', iz kojeg proizilazi da ste prijavili moguće pripremanje krivičnog djela koje se će izvršiti u odnosu na trajekt 'Vasilije' neće se preduzimati gonjenje protiv nekog lica za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti jer je iz obavještenja koje je prikupilo ovo tužilaštvo od predsjednika Vlade Crne Gore i preko Specijalnog policijskog odjeljenja utvrđeno da se radi o informaciji koju je dostavio nadležni državni organ, a koja nije potvrđena dokazima odgovarajućeg kvaliteta i kvantiteta", piše u informaciji koju je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo Banu, kako prenose Vijesti.

Iz toga nije jasno koji je državni organ raspolagao informacijama o navodnom planiranju napada na trajekt.

Abazović je u emisiji Argumenti na RTCG kazao da "Dejan Ban sa određenom kriminalnom grupom priprema diverziju u odnosu na trajekt 'Vasilije' i trajektnu liniju koja trenutno saobraća na relaciji Kamenari-Lepetane".

Ban je "Vijestima" kazao da se pita šta znači ovakvo tumačenje Specijalnog državnog tužilaštva.

"Kažu da su takve kvalifikacije iznijete na osnovu obavještenja državnog organa koje nijesu provjerene i zasnovane na činjenicama. Šta to znači, znači li to da državni organi, i koji državni organi podmeću građanima", rekao je Ban "Vijestima".

Kompanija "Pomorski saobraćaj" decenijama je upravljala trajektnim linijama u Boki .

Šest trajekata kompanije "Pomorski saobraćaj" prestalo je da saobraća na linjii Kamenari-Lepetane u ponoć 17. februara, nakon što je toj firmi direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj tog dana, dostavio akt u kome ih obavještava da je ugovor te komapnije i Morskog dobra iz 2004. sa aneksom iz 2019. koji je bio pravni osnova za obavljanje trajektne djelatnosti u Boki, "prestao da važi", prenose Vijesti.