Crna hronika

NA DAN DRUGOG KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA NAREDILI DVA PRETRESA PO USMENOM ODOBRENJU TUŽIOCA?

Autor Slavica Milović Izvor Pobjeda

Osnovni sud u Nikšiću izdao je 2. aprila, na dan kad se održavao drugi krug predsjedničkih izbora, dvije naredbe za pretresanje stana i drugih prostorija na inicijativu Uprave policije – Regionalni centar ''Zapad'' OB Nikšić, po usmenom odobrenju državnog tužioca.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

To se navodi u odgovoru koji je Pobjedi dostavio predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću Vukota Vujačić.

Redakcija našeg lista pitala je Osnovni sud koliko naredbi za pretresanje, na osnovu čega su ih izdali i zbog čega postoji osnova sumnje da je došlo do izvršenja krivičnog djela iz člana 186 Krivičnog zakonika Crne Gore – povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

"Predmetne naredbe su izdate radi postojanja osnova sumnje da će na mjestu pretresa biti pronađeni tragovi krivičnog djela ili predmeti važni za krivični postupak, a u vezi izvršenja krivičnog djela iz člana 186 Krivičnog zakonika Crne Gore", pojasnio je Vujačić u odgovoru.

Pobjeda je u utorak pisala da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nikšićke policije tokom pretresanja prostorija i stanova koje su koristili izborni štabovi predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića u Nikšiću na dan izbora nijesu našli nikakve dokaze i predmete koji bi ukazivali na bilo koje krivično djelo.

Objavili smo i sadržaj dva zapisnika policije o pretresu stanova i drugih prostorija koji su u vlasništvu građana Mitra Milovića i Beriše Burima, a u kojima se navodi da pripadnici UP pretresom nijesu pronašli ništa što bi ukazivalo na bilo koje krivično djelo.

U zapisnicima o pretresanju navedeno je koje prostorije su službenici policije pretresli, a prekrižen je odjeljak u kojem bi trebalo da se pobroje privremeno oduzeti predmeti.

Takođe, objavili smo i sadržaj izjava aktivista DPS-a koje je interventna jedinica policije privela na saslušanje Predraga Ivanovića i Borisa Božovića koje pokazuju da je u svrhu ometanja i zastrašivanja izbornih štabova postojala sinhronizacija djelovanja policije sa, za sada, nepoznatim osobama koje su radile u korist predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića.

Policija je na dan izbora saopštila da je iz Kluba pčelara privela šest osoba zbog sumnji na kupovinu glasova, ali takve optužbe nijesu konkretizovane procesuiranjem bilo koje osobe pa se postavlja pitanje instrumentalizacije pripadnika MUP-a u političke svrhe.