Crna hronika

Crna Gora i Srbija mijenjaće ugovor o izručenju

Autor Slavica Milović Izvor CdM

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač postigao je tokom susreta sa srpskom koleginicom Majom Popović načelnu saglasnosr o izmjeni Ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Izmjena se odnosi na proširenje opsega krivičnih djela, za koja se mogu izručiti sopstveni državljani, pogotovo za krivična djela iz oblasti korupcije, za koja je u Crnoj Gori, u kvalifikovanim oblicima propisana nadležnost za krivično gonjenje Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

To je između ostalog dogovoreno tokom jučerašnje posjete Kovača Beogradu, prenosi CdM.

“Na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Srbije sa više aspekata”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

U dijelu trilateralnog sporazuma između Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji je zaključen 2021. godine, i trilateralnog sporazuma o diobi trajno oduzete imovine između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je u fazi pregovora, dogovorena je kontinuirana komunikacija i intenziviranje saradnje na zaključenju, odnosno ratifikaciji navedenih sporazuma.

Usaglašen je stav da će navedeni sporazumi biti važno sredstvo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i u Republici Srbiji.

“Takođe, postignuta je načelna saglasnost za izmjenom Ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju, u smislu proširenja opsega krivičnih djela, za koja se mogu izručiti sopstveni državljani, pogotovo za krivična djela iz oblasti korupcije, za koja je u Crnoj Gori, u kvalifikovanim oblicima propisana nadležnost za krivično gonjenje Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na sastanku je takođe razgovarano i o otvorenim postupcima ekstradicije izmedju dvije zemlje, kako prenosi CdM.

Ministarki Maji Popović je, u vrlo korektnom i otvorenom razgovoru prenijeta zabrinutost za predmete ekstradicije, pokrenute po molbama za izručenje Ministarstva pravde Crne Gore, o kojima, nakon više godina, još uvijek nije odlučeno, te je Ministarstvo pravde Srbije zamoljeno za dostavljanje odgovarajućih obavještenja o statusu tih postupaka ili eventualno donijetim odlukama.

Popović je kazala da će ova pitanja biti pažljivo razmotrena, zbog čega je dogovoren nastavak komunikacije u narednom periodu.

“Konstatovano je da Crna Gora i Republika Srbija imaju najširi i najsadržajniji oblik međunarodne pravosudne saradnje, oličen u mogućnostima iz bilateralnih ugovora, koje dvije prijateljske države nemaju sa drugim državama u tom obimu i kvalitetu, te konstatovana obaveza i spremnost da se saradnja resora pravde dvije države konstantno razvija i unapređuje”, zaključuje se u saopštenju.