Crna hronika

POLICAJAC OSUMNJIČEN ZA PRODAJU DROGE, HEROIN PRODAVAO I MASKIRNOM AGENTU!

Autor Anđela Pešić Izvor Vijesti

Iz Tužilaštva tvrde da je Dalibor Ljekočević od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine okrivljenoj Konatar mjesečno prodavao po 50 grama heroina.

Izvor: MONDO

U spisima piše i da je potom, u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom policajcu.

Uhapšeni policajac Dalibor Ljekočević u dva navrata drogu je prodao i prerušenom agentu, a tom poslu posredovali su Damir Kuč i Stefan Stefanović, takođe lišeni slobode 8. februara.

To se između ostalog navodi u spisima podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, koje rukovodi slučajem protiv grupe prvoosumnjičenog službenika Odjeljenja bezbjednosti Podgorica...

Pojašnjava se da je taj policajac, u periodu od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine, okrivljenoj Nataliji Konatar jednom mjesečno prodavao heroin, a da je u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom isljedniku.

”Na način što je u periodu od mjeseca septembra 2021. godine pa sve do dana 28.09.2022. godine jednom mjesečno okrivljenoj Konatar Nataliji prodavao heroin u količinama od po 50 grama, za iznose novca od 1.500 do 1.800 eura, a zadnji put dana 28.09.2022. godine okrivljenoj je prodao heroin u količini od oko 80 grama, za iznos od 1.500 eura, koja opojna droga je pronađena pretresom kuće u kojoj ista živi i uz potvrdu oduzeta, a zatim dana 24.11.2022. godine i dana 10.12.2022. godine prikrivenom isljedniku “11111”, prodao je opojnu drogu heroin, u kojoj prodaji su posredovali okrivljeni Kuč Damir i Stefanovic Stefan... u čemu mu je pomogao okrivljeni Ljekočević David”...

Tridesetogodišnji Dalibor Lječković, njegov rođeni, šest godina mlađi brat David, Kuč i Stefanović, uhapšeni su u akciji policije i Višeg tužilaštva, kodnog naziva “Lovka”. Osim njih, okrivljeni u istom predmetu su i Kosovar Šutaj Turkjan, kao i rođena Beograđanka nastanjena u Podgorici Natalija Konatar.

Iz policije su na dan hapšenja saopštili da su tokom te višemjesečne aktivnosti oduzeli ukupno 230 grama heroina, oko 120 grama marihuane, novac u iznosu od 23.345 eura, četiri vozila, 105 komada municije i dvije vage za precizno mjerenje.

U dokumentu VDT-a, navodi se da je policajac Ljekočević nabavio herion, odredio cijenu i saopštio je Kuču i Stefanoviću: “Sa zahtjevom da posreduju u njenoj prodaji, a koji su se prvi put dana 24.11.2022. godine sreli sa prikrivenim isljednikom ‘11111’, te mu ponudili na prodaju opojnu drogu heroin u količini od 50 grama, saopštavajući mu o kakvom kvalitetu droge se radi i da može da nastavi sa njenim daljim miješanjem, koju opojnu drogu je prikriveni isljednik kupio za novčani iznos od 1.300 eura”.

Dodaju da su se s tim tajnim agentom ponovo sreli 10. decembra 2022. godine, na prakingu u podgoričkom naselju Zabjelo, i za 1.500 eura mu prodali ponovo 50 grama heroina.

”Za koje vrijeme se okrivljeni Ljekočević David u oba slučaja svojim vozilom kretao ispred vozila kojim je upravljao Ljekočević Dalibor kod koga se nalazila opojna droga za vrijeme dogovaranja cijene... a sa ciljem da prati ima li policije, te da kao tzv. ‘čistač’ obavijesti okrivljene u slučaju prisustva policije na mjestu primopredaje opojne droge”.

U istim spisima piše i da je Konatar od septembra 2021. godine, pa sljedećih 12 mjeseci više puta prodavala heroin.

”A dana 28.09.2022. godine neovlašćeno je, radi prodaje držala opojnu drogu heroin... na način što je u navedenom periodu heroin, koji je prethodno kupila od okrivljenog Ljekočević Dalibora, prodavala neidentifikovanim kupcima sa teritorije Podgorice za neutvrđeni iznos novca, a dana 28.09.2022. godine u iznajmljenom stanu, u Ulici Vlada Ćetkovića bb držala opojnu drogu heroin, zapakovanu u dva veća PVC pakovanja bruto mase 50,7 grama i 34,9 grama koje je skrivala u donjem vešu, a koju opojnu drogu, kao i vagu za precizno mjerenje su pronašli ovlašćeni policijski službenici prilikom pretresa stana koji koristi okrivljena i od iste uz potvrdu oduzeli”.

Isljednici čekali izmjene zakona...

Uprava policije je na kraju 2021. godine dobila zakonski osnov za primjenu niza mjera tajnog nadzora, između ostalog i jedinicu za prikrivene isljednike, koje su 2018. godine odlukom Ustavnog suda bile stopirane.

To je omogućeno izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.

Zbog tih pravnih regulativa policija godinama nije mogla u radu da koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene isljednike i saradnike, ali ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova, osnivanje fiktivnog privrednog društva, snimanje razgovora uz prethodno informisanje...

Stopirane mjere, objašnjavali su tada u Upravi policije, otežavale su im sprovođenje aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

Suđenje za torturu još na čekanju

Policajac Dalibor Ljekočević i još nekoliko njegovih kolega optuženi su za krivično djelo iznuđivanje iskaza u policiji, od oštećenog Benjamina Mugoše, ali početak sudskog postupka je nekoliko puta odlagan u Osnovnom sudu u Podgorici.

Mugoša, Marko Boljević i Jovan Grujičić u maju 2020. godine, kako tvrde, pretrpjeli su policijsku torturu tokom istrage bombaških napada na kuću policijskog službenika Duška Golubovića i lokal “Grand”.

Inspektor Ljekočević optužen je da je torturom iznuđivao iskaz i od Marka Boljevića, dok za torturu nad Grujičićem još niko nije optužen od službenika Uprave policije.

Kosovar u Zagoriču čuvao drogu

Turkjan je, tvrde iz Tužilaštva, od 20. januara 2023. godine pa do 8. februara, dva puta neovlašćeno prodao heroin, a jednom i marihuanu.

Piše da je on, u tom periodu, dva puta NN kupcima iz Podgorice prodao po 10, odnosno 15 grama heroina za po 100 eura:

”Dok je dana 8. 2. 2023. godine u iznajmljenom stanu na adresi Park šuma Zagorič držao 140 PVC pakovanja sa opojnom drogom heroin, ukupne bruto mase 29,1 gram i 101 PVC pakovanje sa opojnom drogom marihuanom, ukupne bruto mase 221,6 grama, kao i dvije vage za precizno mjerenje opojne droge i novac u iznosu od 490 eura koji potiče od prodaje opojne droge, a koju opojnu drogu i predmete su pronašli ovlašćeni policijski službenici prilikom pretresa stana koji koristi okrivljeni i od istog uz potvrdu oduzeli”, navodi se u spisima predmeta.