Crna hronika

PRIVEDEN TURSKI DRŽAVLJANIN ZBOG KRIVOLOVA VRIJEDNOG NEKOLIKO STOTINA HILJADA EURA!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Vozilo koje je koristio turski krivilovac registrovano je na kompaniju “Bilas Sea Food” iz Budve, koja je nedavno u Crnoj Gori registrovana za preradu i konzerviranje ribe, ljuskara i mekušaca

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Policijski službenici iz Herceg Novog i inspektor za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rano jutros su, nakon opsežnih radnji, otkrili turskog državljanina E.M. kako u akvatorijumu Baošića u Boki Kotorskoj, izlovljava morske krastavce, prenose Vijesti.

Po prijavi građana da se u Baošićima izvodi nelegalna aktivnost izlova uz pomoć aparata za disanje, nešto iza ponoći, na teren su izašle nadležne službe Inspektora za ribarstvo i Granične policije Herceg Novi. Oni su oko šest sati ujutro u vršenju nelegalnih aktivnosti pod vodom uhvatili turskog državljanina E.M. sa kompletnom opremom za ronjenje, uz regulatore vazduha i pet ronilačkih boca, te podvodnu lampu, nož i tri velika saka za izlov.

Turski ronilac je, prije nego što je nego štoje priveden, uspio da dio ulova (oko dvije vreće) odbaci pri izlasku iz mora. Ove dvije vreće tom prilikom nisu mogle biti izvađene, ali je u automobilu “renault scenic” (BD-BN015) koje je koristio turski državljanin, pronađeno oko 300 kilograma morskih krastavaca, odnosno količina od čak oko 5.000 jedinki, kao i 19 praznih plastičnih kanti spremnih za skladištenje ulova koji je E.M. u međuvremenu odbacio.

Ronilačka oprema je oduzeta, a turski krivolovac predat na dalje postupanje nadležnom državnom tužilaštvu, dok je kompletan ulov vraćen u more.

Dvije vrste morskih krastavaca koje je E.M. izlovio u akvatorijumu Baošića, u količini od oko 5.000 jedinki, nalaze se na listi zastićenih vrsta čiji lov i posjedovanje u Crnoj Gori je zabranjeno i predstavljaja krivično djelo. To su ustanovili stručnjacci Instituta za biologiju mora koji su, zajedno sa Ekološkom inspekcijom, pozvani i izvršili uvid na lice mjesta.

Vozilo koje je koristio turski krivilovac registrovano je na kompaniju “Bilas Sea Food” d.o.o. iz Budve. Ta firma je nedavno u Crnoj Gori registrovana za preradu i konzerviranje ribe, ljuskara i mekušaca. Prema nezvaničnim informacijama, na crnom tržištu se prerađeni morski kratstavci prodaju po cijeni od najmanje 3.000 eura za kilogram. To znači da je juče uhvaćeni turski krivolovac kod sebe imao ulov koji na crnom tržištu vrijedi čak oko 900 hiljada eura, prenose Vijesti.

Inače, morski krastavci ili trpovi su bodljokošci iz razreda Holothuroidea. To su morske životinje sa kožnatim tjelesnim omotačem i izduženim kobasičastim tijelom, dugim nekoliko centimetara. Neke vrste plivaju kao meduze, dok druge vrste (sesilni organizmi) su pričvršćene za morsku podlogu. Mnogi od njih vjekovima su su sakupljani za prehranu ljudi jer se morski krastavci, posebno u Aziji, veoma cijene kao prava poslastica. Morski krastavci inače, igraju veoma bitnu i korisnu ulogu u morskom ekosistemu, jer pomažu u recikliranju hranjivih sastojaka, razgrađujući stelju i ostale organske materije, nakon čega bakterije mogu nastaviti proces razgradnje.

Dugo su morski krastavci bili namijenjeni samo najbogatijima kao specijalna poslastica. Morski se krastavci smatraju delikatesom zbog neobične i žilave teksture, a potražnja za njima ogromna je posebno na azijskom tržištu. Smatraju se i ljekovitim. Nakon što je utvrđeno da se u ulovu morskih krastavaca turskog državljanina kod Baošiča, zaista radi o zaštićenoj vrsti, policajci Centra bezbjednosti Herceg Novi predali su ovaj predmet Osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom, a koji je E.M. odredio zadržavanje.

Iz građanske inicijative “Stop krivolovu” koja se bori protiv svih vrsta krivolovca na moru, su ovom povodim upozorili da ovo nije prvi put da se stranci zatiču u vršenju ovog krivičnog djela u crnogorskim vodama, te da je uvijek riječ o državljanima Turske i da se uvijek ispostavi da oni “na ovaj ili onaj način imaju vezu sa firmom 'Bilal Sea Food' iz Budve.” Oni su naglasili i da je ta fima čiji je osnivač i vlasnik takođe strani državljanin, “ima dozvolu za preradu morskih krastavaca koju je dobila od nadležne uprave u našoj zemlji, iako je kod nas izlov morskih krastavaca zabranjen.”

“Kako je do toga došlo, nije na nama da debatujemo, ali ovaj dio svakako jeste, jer je zaista postalo neizdrživo nositi se osim sa domaćim problemima krivolova, i sa tim novim, uvoznim, jer izgleda domaćeg nemamo dovoljno”, naveli su iz inicijative “Stop krivolovu” na fejsbuku.

Oni su izrazli zahvalnost novskoj policiji, Inspekciji za ribarstvo, Ekološkoj inspekciji i stručnjacima Instituta za bilogiuju mora iz Kotora i izrazili očekivanje da će postupajući tužilac adekvatno kvalifikovati djelo koje je počinio E.M. i krivično goniti turskog državljanina, prenose Vijesti.

“Tom licu je određeno zadržavanje, svi potrebni dokazi su tu, te se zaista nadamo da će mukotrpni rad koji je doveo do procesuiranja ovog lica, biti verifikovan i adekvatnom presudom, koja će, nadamo se, biti i prekretnica i pravi iskorak ka željenim vrijednostima, zaštiti državnih resursa, a da će stranim državljanima biti uskraćena mogućnost novih poduhvata ove vrste. Nadamo se i da će se preispitati neophodnost izdavanja dozvole za preradu zaštićenih vrsta u našoj zemlji, koliko god strani državljani pružali garancije da će prerađivati samo uvezene morske organizme, jer evidentno se ovde radilo o izlovu i preradi morskih krastavaca iz našeg mora. Što je mnogo, mnogo je", naveli su iz inicijative “Stop krivolovu”.

Možda ce vas zanimati

Tagovi