Crna hronika

TURSKI PREDUZETNIK KOJI JE UHAPŠEN GRADIO I U CRNOJ GORI, OSNOVAO FIRMU U BUDVI

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Turski preduzetnik Mehmet Jašar Džoškun, koji je danas uhapšen u Istanbulu zbog sumnje da je nelegalno sagradio rezidenciju srušenu u zemljotresu, formirao je kompaniju u Budvi i pokrenuo ozbiljne investicije.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Džoškun je uhapšen danas na aerodromu u Istanbulu zbog sumnje da je pokušao avionom da bježi za Crnu Goru.

Braća Mehmet Jašar Džoškun i Husein Jalčin Džoškun (prema pisanju portala karadaghaber.me) sagradili su u zemljotresu porušenu rezidenciju u Hataju, a imaju kompanije i građevinski biznis u Budvi, kako prenosi portal RTCG.

U Turskoj i Crnoj Gori funkcioniše kompanija "Antis" čiji su osnivači braća Džokšun.

Po podacima iz onlajn baze podataka, Mehmet je vlasnik pet odsto, a Husein 95 odsto firme "Antis Montenegro". Firma je zaključila više ugovora o gradnji sa državnim organima Crne Gore, uključujući i Ministarstvo ekologije.

Firma pruža tehničke i pravne usluge o pitanjima kao što su dobijanje boravišne dozvole i državljanstvo. Kompanija gradi i stanove u Budvi.

Rezidencija koja se srušila u zemljotresu u Turskoj koji se desio 6. februara ove godine imala je 13 spratova i sastojala se od 250 stanova.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag saopštio je u četvrtak da je pokrenuta sudska istraga zbog srušenih zgrada tokom zemljotresa, kako prenosi portal RTCG.

Istraga će nastojati da pozove na odgovornost one koji su gradili zgrade ili snosili bilo kakvu odgovornost za njihovo rušenje u 10 najteže pogođenih provincija.

"Oni koji imaju nemar, greške i oni koji su odgovorni za razaranja nakon zemljotresa biće identifikovani i odgovarati pred pravosuđem“, rekao je ministar pravde Bekir Bozdag.

Podsjetimo, turski preduzetnik Mehmet Jašar Džoškun, izvođač radova na rezidenciji koja je uništena u zemljotresu u Hataju, priveden je na aerodromu u Istanbulu dok je pokušavao da ode u inostranstvo. Kako prenosi NTV, Džokšun je planirao da ode u Crnu Goru.