Crna hronika

NOVI DETALjI AKCIJE "PORT": PREKO LUKE BAR KRIJUMČARILI 485 KILOGRAMA KOKAINA!

Autor Anđela Pešić

Iako je prvobitno objavljeno da je u zajedničkoj akciji akciji albanske i crnogorske policije i tužilaštava dvije države zaplijenjeno 430 kilograma kokaina, a uhapšeno i deset državljana Albanije, zapravo je otkiveno 485 kilograma droge.

Izvor: Uprava policije

U pitanju je akcija koja je sprovedena u novembru prošle godine, kada je prvobitno objavljeno da je nađeno 430 kilograma. Albanski mediji sada donose djelove ekspertskog izvještaja, koji pokazuje da je preko Luke Bar u Albaniju prebačeno 485 kilograma kokaina iz Kolumbije.

NOVI DETALjI AKCIJE "PORT"Crnogorska policija utvrdila je da se kokain nalazi u pošiljci organskog đubriva - koje je još u julu stiglo u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom "Monte Cervino" - zaplijenjen je u u Albaniji. Policija je ovu akciju nazvala "Port".

Međutim, prema ekspertskom izvještaju, kokain je prvo iz Kolumbije otišao u Grčku, potom u Luku Bar a onda u Albaniju.

Kontejner, u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, je “kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija”, navedeno je u saopštenju Uprave policije Crne Gore u novembru prošle godine.

Deset državljana Albanije uhapšeno je na teritoriji te zemlje "zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

U akciji je, prema navodima crnogorske policije, zaplijenjeno i više komada oružja.

Ova zapljena kokaina posljednja je u nizu sličnih akcija policije, u kojima je u više navrata pronađena velika količina ove opojne droge.

U januaru 2022. vlasti su realizovale zapljenu pola tone kokaina iz Ekvadora, koji su crnogorski nadležni organi pronašli u jednom od kontejnera sa bananama upućenim ka Podgorici.

U avgustu 2021. policija je zaplijenila rekordnih 1,4 tone kokaina u jednoj privatnoj kući u Zeti u blizini Podgorice.