Crna hronika

POTRAGA ZA DJEČAKOM NAŽALOST I DANAS BEZ REZULTATA, BIĆE NASTAVLJENA SJUTRA

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Nije bila uspješna današnja akcija potrage danas za trinaestogodišnjim dječakom u Hercegnovskom zalivu, a kako je kazao pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić, biće okončana oko 15 sati

Izvor: Unsplash/Marcus Woodbridge

On je najavio da će sjutra, u zavisnosti od vremenskih uslova, nastaviti sa potragom, kako prenosi CdM.

Podsjećamo, dječak je nestao 17. januara kada ga je talas povukao u more.

“Ronioci iz Bijele, Mornarice, Uprave pomorske sigurnosti, vatrogasci Kotor, čamac Lučke kapetanije, vojni helikopter, uradili smo sve da pronađemo dječaka”, kazao je Lukšić.

Pretražen je, kako je kazao, cijeli dio od hotela Plaže ka Njivicama i Kobili, uz obalu i po dubini.

“Korišćen je dron Uprave pomorske sigurnost i upravljanja lukama. Pretrazi se pridružio i čamac Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju koji sa bočnim sonerom radi pretragu od Meljina do iza Kobile na 15 i sada na 30 metata. Očekuje se akcija oko 15 sati da se završi”, rekao je Lukšić.

Podsjećamo, akcija potrage počela je jutros u 9 sati, a današnji fokus bio je na reon od hotela Plaža ka Škveru, Suturini, Njivicama i Kobili.

“Pretraga počinje u 09.00 časova kada će ronioci regionalnog centra za podvodna deminiranja iz Bijele, Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja Kotor uraditi nekoliko zarona u more koje bi ovoga jutra trebalo biti bistrije. Pored toga biće kao i juče angažovana punim kapacitetima sva državna i privatna plovila i sredstva sa kopna i mora uz podršku Vojnog vazduhoplovstva Crne Gore čiji se helihopter očekuje oko 10 časova”, rekao je ranije Lukšić, a prenio je CdM.

Istakao je da veliku nadu polažu u upotrebi ”bočnog skenirajućeg sonara” koji će koristiti pripadnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“U potragu će biti angažovani termalni dronovi UPSUL i Direktorata za zaštitu i spašavanje. U skladu za zahtjevima privatnih ronilaca obavićemo i njihovo kontrolisano angažovanje pod uslovom da se ne ugrozi operacija i drugih učesnika potrage”, kazao je Lukšić.

Najavio je i da će, ukoliko dnevna potraga ne da rezultati, obaviti noćnu sa ribarskim alatom feral – svjetla za izlov ribe.

“Ako tokom dana pretraga neda rezultate, u dogovoru sa zajednicom ribara i humanih ljudi, obaviće se noćna pretraga sa tradicionalnim ribarskim alatom feral (svjetla za izlov ribe), kada će ribari u dva pravca iz Kumbora ka Rose i Herceg Novom uz samu obalu pokušati pronaći nestalog dječaka uz nadzor Sektora granične policije”, rekao je Lukšić.