Crna hronika

PO ČETVRTI PUT ODLOŽENO SUĐENJE ZA POLICIJSKU TORTURU MUGOŠE

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Ljekočević se nije pojavio na suđenju zbog opravdanih zdrastvenih razloga.

Izvor: MONDO

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odložen je po četvrti put, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

"Boljević, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage "bombaških napada" na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand. Za iznuđivanje iskaza od Boljevića optuženi su kriminalistički inspektori Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević. Ljekočević je optužen u drugom predmetu da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, dok za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen", navodi se u saopštenju, kako prenose Vijesti. 

Suđenje je odloženo zbog izostanka optuženog Ljekočevića, koji je opravdan medicinskim razlozima. Iz HRA navode i da danas nisu pristupili ni svjedoci, za koje ne postoji dokaz da su uredno pozvani.

"Na prethodnom ročištu su advokati odbrane zahtjevali izuzeće postupajuće tužiteljke Romine Vlahović, ali i cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Ovi zahtjevi su u međuvremenu odbijeni kao neosnovani. Suđenje je odloženo za 6. mart 2023. godine. To znači da će početak ovog suđenja kasniti najmanje šest mjeseci imajući u vidu da je prvobitno bio zakazan za 15. septembar 2022. godine. Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture. Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu. Sud je dužan da vodi računa da se postupak sprovede efikasno, uz poštovanje prava na suđenje u razumnom roku", navodi se u saopštenju HRA.