Crna hronika

TUŽILAČKI SAVJET PISAO VLADI: DISKONTINUITET NA POZICIJI VDT-A MOŽE NEGATIVNO UTICATI NA FUNKCIONSANJE INSTITUCIJE

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Česte promjene na čelu tužilaštva mogu negativno uticati na funkcionisanje te institucije zbog čega je potrebno stvoriti zakonske pretpostavke da se na poziciji vrhovnog državnog tužioca obezbijedi kontinuitet

Izvor: MINA

To piše u inicijativi koju je Tužilački savjet (TS) juče poslao predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, a prenose Vijesti.

Oni su tražili od premijera da hitno razmotri njihov predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, ali i implementiranje u taj propis preporuka Venecijanske komisije i evropskih standarda u vezi sa određivanjem vršioca dužnosti VDT-a.

TS je tražio da izmijenjenim zakonom za v. d. VDT-a može biti određen državni tužilac koji ispunjava uslove, ali i da se izbriše stav kojim je ograničeno da ista osoba maksimalno dva puta zaredom može biti v. d. VDT-a ako se tokom trajanja mandata ne izabere vrhovni državni tužilac.

Aktuelnoj vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović, koja je ujedno i predsjednica TS, 5. februara ističe drugi šestomjesečni mandat na toj poziciji. S obzirom da Skupština nije u tom periodu izabrala VDT-a, nakon tog datuma, po važećim propisima, nužno je izabrati novog vršioca dužnosti.

Da bi Jovanovićeva i poslije 5. februara ostala ne poziciji v. d. VDT-a, nužno je da izmijenjeni zakonski tekst dođe do vanredne sjednice parlamenta, a potom i da stupi na snagu.

U inicijativi poslatoj Abazoviću, iz Tužilačkog savjeta objašnjavaju da ne žele da prejudiciraju odluku o određivanju vršioca dužnosti, ali i naglašavaju da je to pitanje od naročitog značaja za funkcionisanje Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta, pišu Vijesti.

”Bez prejudiciranja odluke o određivanju vršioca dužnosti, ovim putem izražavamo stav da diskontinuitet na poziciji vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i predsjednika Tužilačkog savjeta, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na funkcionisanje institucije, budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti. Cijeneći potrebu da se nastavi sa primjenom dosadašnje pozitivne prakse, zasnovane na preporukama Venecijanske komisije, kao i jačanje državnotužilačke organizacije kroz profesionalno, stručno i kompetentno rukovođenje, TS je zauzeo stav da postoje opravdani razlozi da se preporuke VK i evropski standardi u vezi sa određivanjem vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca što hitnije implementiraju u Zakon o državnom tužilaštvu”, piše u tom dokumentu.

Oni premijera u tehničkom mandatu podsjećaju da se funkcija VDT-a od 8. oktobra 2019. godine obavlja u kapacitetu vršioca dužnosti.